Дівчинка з Маріуполя, яка народилась перед бомбардуванням пологового будинку, отримала свідоцтво про народження у Чернівцях

24.08.2022 08:15   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Катерина (ім'я змінено) з Маріуполя вранці 9 березня у пологовому будинку народила дівчинку. А вже через кілька годин приміщення медзакладу було знищено внаслідок прямого попадання авіаційної бомби…
 
Сталося диво, Катерина та її новонароджена дитина вижили у той страшний день.
 
Весь персонал закладу, вагітні та породіллі були евакуйовані з приміщення, а вся паперова документація була знищена або зникла. Звісно, що в таких умовах медичне свідоцтво про народження дитини ніхто Катерині не оформлював. Усі речі та документи жінки також залишилися в палаті закладу.
 
Маріуполь постійно обстрілювали, породілля з сім’єю ховалися в бомбосховищі, тож не могли звернутись до лікаря для оформлення довідки про народження дитини. Молода мама мала лише бирку, що була прикріплена до руки її доньки.
 
Катерина згадує, що на околицях Маріуполя та в деяких його районах в той час вже велись вуличні бої. Війська росії свідомо блокували виїзд цивільного населення в напрямку територій, підконтрольних українській владі та обстрілювали дорогу. Проте родина понад усе хотіла вирватися з того пекла, а безпеку. Тож знайшли автобус, що мав їхати в сторону Запоріжжя. Уже в дорозі виявилося, що автобус везе їх зовсім в іншу сторону. Так сім’я опинилася в росії.
 
Катерина з родиною одразу вирішили повернутись до України. Проте, через відсутність у жінки свідоцтва про народження дитини, встановленого законодавством України зразка, її не випускали з території росії.
 
У розпачі жінка звернулась по допомогу до нашого фонду. За справу взявся регіональний адвокат з Чернівецького офісу БФ «Право на захист» Отарі Какулія. Він зібрав необхідні дані, допоміг Катерині подати всі заяви та представляв родину в суді.
 
- Через те, що схожої практики встановлення факту народження дитини в Чернівцях ще не було, справа тривала три місяці. Для нас важливо було довести працівникам державних структур, що ця родина стала заручником ситуації. Добре, що ми знайшли спільну мову, - розповів Отарі Какулія.
 
У результаті рішення суду було позитивним – народження донечки Катерини зареєстрували у відділі державної реєстрації актів цивільного стану. Через деякий час Катерина отримала довгоочікуване українське свідоцтво про народження своєї дитини. Маючи цей документ, родина нарешті змогла виїхати з росії.
 
Якщо ви маєте питання, що стосуються перетину кордону, відновлення втрачених документів, соціальних виплат, житла для тих, хто змушений був покинути власну оселю тощо, телефонуйте щодня з 7.00 до 22.00 за номерами:
 
+380995075090
+380685075090
+380935075090
 
або пишіть нам в Телеграм: https://t.me/pravonazahyst
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews