Емма Антонюк

Емма Антонюк

журналістка, проєкт "Палає"

Що не так з Булгаковим і його музеєм

18.09.2022 01:37   Джерело: CvNews
Автор : Емма Антонюк

"Я в цьому питанні не розбираюсь, тому ознайомлюсь із позицією профільної авторитетної спільноти, перш ніж сформулювати власну думку".

Яке потрібне і розумне речення! Було б круто, якби його скопіювали зоозахисники, нардепи, музиканти та інші булгаковознавці, коли розповідають, наскільки необхідний Україні його музей.

Узимку, до вторгнення, я знімала сюжет про пакет законопроєктів на підтримку видавничої галузі в Україні. Мені було дуже цікаво, чи читають ті, хто голосуватиме за життєво необхідні документи для книгарів. Тоді я ловила нардепів у кулуарах і питала, що вони прочитали протягом року з українського. Цвіт нації утікав від мікрофона, гарячково називав Кобзар або російські мотивашки типу «ні си».

Був один нардеп зі слуг, який має імідж модного інтелектуала. То він виснажено відмахнувся: я не з таких читачів, я з гурманів. Нардеп за рік не купив і не прочитав жодної української книги, бо виступав більше по англійських. Яких, також не сказав, утік. А вчора дивлюсь, викотив пост про важливість булгаківського музею. Мамкін чітатєль, тьху...

Найсильніша літературна кафедра в Україні - у Могилянці. Тамтешні професори, які на деконструювання текстів поклали десятиліття власного життя, добре пояснюють, що не так і з Булгаковим, і з музеєм. Видатні інтелектуали країни (справжні, а не такі як у ВР) говорять про цей кейс не тільки з ідеологічної, але і з наукової, літературної та історичної площини. Професорка Віра Агеєва у своїй книжці присвятила Булгакову величезний розділ, де як для тупих пояснює, шо до чого.

Але якийсь нардеп з іміджем чітатєля, який жодної української книжки не подужав і не засмучується з цього приводу, зараз почне розказувати, як сильно нам потрібен Булгаков. А наївні люди будуть слухати і урівнювати його думку з експертною думкою тих, хто на питанні розуміється. Якщо думка останніх взагалі до них дійде.

Якшо-шо, інтерв’ю з Агеєвою, де ми пройшлися і по Булгакову, можна подивитись на ютуб-каналі ПАЛАЄ. Нардепу ця інтелектуальна фігня не треба, але ви гляньте.

https://www.instagram.com/p/CiIBmnmNhDE/

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews