У буковинські Карпати випустять ще трьох зубрів (ФОТО)

20.03.2023 13:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Трьох європейських зубрів, популяцію яких відновлюють лісівники Буковини, планують випустити в дику природу. Це дорослий самець на ім'я Мурий та дві молоді тварини – Мурчик і Мурка, які народилися у розпліднику Банилівського лісництва, повідомляє Подільський лісовий офіс.
 
Зубр – це найбільший ссавець у Європі. Він може бути заввишки до двох метрів, а вага самців часом досягає 700 кг. Сьогодні збереглося лише декілька генетичних ліній зубрів. Їх загальна чисельність включає близько 4000 особин у всій Європі. В Україні ця цифра сягає 400. Зокрема, 54 зубра мешкає саме у вольєрних господарствах Подільського офісу. Тому ця тварина зарахована до зникаючого виду і занесена до Червоної книги. До прикладу, зубр у Європі є фактично більш рідкісною твариною, ніж чорний носоріг в Африці.
 
У ліси Чернівецької області перших зубрів завезли ще у кінці 1960-х років. Вони адаптувалися до умов буковинської фауни і поступово почали тут розживатися. Та у 2000-х роках вид почав деградувати. Причин декілька: споріднене схрещення (не вистачало «свіжої крові»), суворі зими, браконьєрство. Тоді у лісівників виникла ідея збудувати вольєр, у якому можна було би розплодити зубрів і з часом відпускати їх на волю.
 
У 2016 році в Банилівському лісництві філії «Чернівецьке лісове господарство» побудували вольєр площею 80 гектарів. Сюди вдалося переселити самця на ім'я Мурза і самку Музу із Миколаївського зоопарку. Знайшли одного самця німецької крові у національному парку «Сколівські Бескиди», що на Львівщині. Решту тварин завезли із Вінницької області. Наразі тут зібрали три генеалогічні лінії зубрів, які проживають у вольєрі – 10 дорослих тварин і 6 особин молодняка, що народилися вже на території заказника.
 
Зубр є ключовим видом у європейських екосистемах, що відіграє важливу роль для біорізноманіття та балансу між лісовими і пасовищними угіддями. Тому розведення та випускання у природне середовище зубра створить умови оптимізації гетерогенного стану буковинської субпопуляції цих тварин. Це дасть поштовх генетичному оновленню та збільшенню поголів'я зубрів у буковинських Карпатах.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews