УПЦ МП добровільно передала заповіднику ключі від церкви біля Хотинської фортеці

15.04.2023 10:39   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Релігійна громада Української православної церкви Московського патріархату передала ключі від церкви заповіднику "Хотинська фортеця".

Про це повідомили на сайті Міністерства культури.

УПЦ добровільно передала ключі 12 квітня, цю інформацію Суспільному підтвердила директорка заповідника "Хотинська фортеця" Єлизавета Буйновська.

- Релігійна громада звернулася в особі священника і віддала нам ключі. Зараз церква зачинена до розв'язання питань щодо реставрації, — каже Буйновська.

Храм збудували у 1833-1834 роках. Він розташований на території заповідника та є складовою комплексу споруд Хотинської фортеці.

До кінця 2021 року Церква святого Олександра Невського була у користуванні релігійної громади парафії Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ згідно з договором про безоплатне користування культовою спорудою державної власності від 2012 року.

За словами колишнього настоятеля церкви Олександра Невського Павла, у 2020 році змінилися умови оренди державного та комунального майна – законом заборонили передавати таке майно у безоплатне користування або позику. Тоді й змінилися умови договору, за якою церква мала вносити орендну плату.

- Одним з пунктів визначили, що орендна ставка для орендарів, якими є релігійні організації становить 3% на площі не більше 50 квадратних метрів та 7%, якщо площа більша. В нас площа була більшою за 50 квадратних метрів, – розповідає Павло.

Останню оцінку церкви провели у 2023 році, каже колишній настоятель. Тоді вартість оренди склала понад сім мільйонів гривень. Релігійна громада не змогла б щорічно сплачувати державі 7% від цієї суми. Для цього була б потрібна фінансова підтримка спонсорів. Понад рік церква була зачинена. 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews