У Чернівцях планують закупити нові тролейбуси та прокласти нову тролейбусну лінію

04.07.2023 10:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Нова лінія з'єднає Калинівський ринок та Гравітон.

У Чернівцях хочуть збудувати нову тролейбусну лінію та закупити нові тролейбуси. Кредит на це надасть Європейський інвестиційний банк.
Чернівці на програму кредитування подалися 2020 року. Наразі міська рада та Чернівецьке тролейбусне управління подало необхідний пакет документів.

Коли на вулицях Чернівців можуть з’явитися нові тролейбуси, розповів заступник міського голови Ігор Крохмаль, пише molbuk.ua.

"Це друга черга програми кредитування Європейського інвестиційного банку. Перша черга була у 2018-2019 роках, тоді Чернівці не погодилися брати кредит на тролейбуси. Ми подалися вже у другу чергу програми кредитування у 2020 році. Нам затвердили кредит у сумі 13 мільйонів євро. Загальний термін кредиту – на 22 роки, відсотки – мінімальні. Сплатити його місто зможе", – пояснює Ігор Крохмаль.

Чернівецька міська рада виготовили всю документацію з оформлення цього кредитування для Європейського інвестиційного банку.

"Протягом року була зроблена велика робота. Подавали на перевірку пакети документів консультантам і профільним міністерствам. Нещодавно з міністерства фінансів отримали інформацію, що наші документи затверджені. Тож ми готові до оголошення тендеру на будівництво тролейбусної лінії та закупівлі нових тролейбусів. Чекаємо на вказівки кредитного комітету про старт оголошення тендеру. Усі тендерні процедури супроводжуватиме кредитний комітет", - сказав Ігор Крохмаль.

Майже 1,5 мільйона євро буде виділено на будівництво нової тролейбусної лінії від вулиці Хотинської до мікрорайону Гравітон. Тролейбусна лінія матиме довжину 6,4 кілометра. Її прокладуть через вулиці Руську, Січових Стрільців та Старожучківський Шлях. Таким чином вдасться з’єднати Гравітон з Калинівським ринком, де завжди фіксується значний пасажиропотік.

"Проєкт будівництва тролейбусної лінії вже готовий. Це дуже великий капітальний об’єкт. Тож цього року можемо не встигнути його зробити, але за рік ці роботи виконають", – пообіцяв Ігор Крохмаль.

Також майже на 11 мільйонів євро планують закупити 50 нових тролейбусів.

"Нові тролейбуси Чернівцям дуже потрібні, адже парк тролейбусного управління у поганому стані. 75% тролейбусного парку зношено на 100 відсотків. Щодня на лінію виходить 50 тролейбусів, і з них більш як половина потребує постійного ремонту. Ми хочемо закупити різні тролейбуси: і односекційні, і спарені, так звані "гармошки". Поки що не знаємо, скільки тролейбусів вдасться купити. Усе залежить від комерційної пропозиції, яку запропонують учасники тендеру. Наразі найнижча комерційна пропозиція – 230 тисяч євро за односекційний тролейбус, найвища – 360 тисяч євро за спарені тролейбуси. Хотіли б оголосити тендер вже в липні, ми до цього готові. Та варто розуміти, що нам не вдасться закупити необхідну кількість тролейбусів одночасно. Тому нові машини будемо отримувати партіями", – зазначає Ігор Крохмаль.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews