У Чернівцях встановили відреставровані сторічні двері

19.11.2023 21:35   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Чернівцях на вулиці Бандери, 11 встановили відреставровані понад сторічні двері. Ремонт тривав приблизно пів року, оскільки майстри не бачили повного обсягу робіт до того, як зняли шари фарби.

Про це в коментарі Суспільному сказав реставратор Віталій Москалюк.

За його словами, у майстерні, коли почали відчищати двері від нашарувань фарби, то побачили, що колись ці двері горіли. Через це втратилися декоративні елементи дверей.

"Ступінь знищення був більший, ніж передбачалося. Але від цього ціна робіт не змінилася. Поки фарбу не знімеш, обʼєктивно не видно, з чого ми починаємо. А на цих дверях втрачено багато елементів, було втручання людей, повністю змінено конфігурацію дверей і метод кріплення коробки", — розповідає Москалюк.

Оригінальний перший колір дверей був темно-зелений, каже Віталій Москалюк. Проте цей колір не пасував би фасаду.

"Почали приміряти зелений колір до фасаду, але схоже, що у самому фасаді зміни були настільки істотні, що зелений вже не пасує під колір самого будинку. Мешканці будинку хотіли виключно коричневі двері, але управління охорони культурної спадщини наполягли на червоному кольорі", — каже Віталій Москалюк.

За його словами, для дверей обрали саме такий червоний колір, бо раніше двері були пофарбовані у такий колір. Також відреставрували залізні решітки та відновили втрачені декоративні елементи.

Віталій Москалюк розповідає, що мешканці будинку зацікавилися реставрацією дверей десь пять років тому на Майстерні міста, яку проводили на Театральній площі.

 

null
Фото Суспільне

"У будинку живе багато пенсіонерів, тим не менше, вони знайшли можливість взяти участь у програмі співфінансування, щоб відновити двері у свій будинок. Найбільше у це вірила Надія Федорівна Максимчук, їй десь під 80 років, але вона дуже підтримувала цю ідею. А тепер мешканці хочуть відреставрувати і фасад. Тобто двері стали каталізатором таких змін", — каже Віталій Москалюк.

null
Фото Суспільне

Згідно з тендерною документацією на платформі Prozorro, вартість робіт становила 78 тисяч гривень.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews