Єврейська громада у Чернівцях почала святкування Хануки

08.12.2023 12:15   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

На Театральній площі міста за давнім обрядом запалили першу та центральну свічку на ханукальному світильнику – менорі. Впродовж наступних днів будуть запалювати по одній свічці як символ боротьби зі злом.

Запалення свічок — це головний обряд Хануки й символ боротьби добра зі злом. Свічки запалює головний рабин Буковини Менахем Мендель Гліценштейн. Крім центральної, їх ще вісім – саме стільки днів горіла свічка у єврейському храмі, який спалили греки.

"Євреї хотіли вірити в Бога та жити нормальним життям, а греки казали, що не треба вірити в бога, треба вірити у себе та власні сили. Це було чудо, бо свічка, яка мала горіти один день, горіла вісім. Тоді знайшли чисту оливкову олію – це символ Хануки як ідея чистого вогню та світла, яке буде сильніше за зло", – каже рабин.

Щодня рабин запалюватиме нову свічку. Також ханукальні світильники єврейська громада запалюватиме вдома. Крім цього, за традицією їдять пончики та страви, де багато олії, а також дарують подарунки.

"Ханука – найактуальніше свято у наш час. Це ідея боротьби між світлом і темрявою. Ми бачимо війну в Україні та Ізраїлі. У нас одні й ті ж вороги – Росія та Іран. Вісім днів ми запалюватимемо нову свічку. Це принесе більше світла на весь фронт та в цей світ, допоможе нашим солдатам і добрим силам".

На Театральній площі після запалювання свічок на менорі людей пригощали пончиками — традиційною їжею цього свята. Михайло прийшов на площу з сином. Чоловік розповідає, що виріс у єврейській родині, але в радянський час не підтримували прояви таких традицій.

"Я не релігійна людина, але вважаю, що ці традиції допомагають зберегти щось таке, що допомагає мені почуватись євреєм. Є молитви, які потрібно сказати, коли запалюєш свічки і це не тільки про Хануку, а про інші єврейські важливі свята, Песах, Ханука. Ми у сімʼї це робимо, щоб зберегти ці традиції, передати їх новому поколінню", — розповідає Михайло.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews