Благодійники в овечих шкурах: що спільного між російською церквою та Чернівецько-Буковинською єпархією

13.01.2024 08:50   Джерело: CvNews
Опубліковано : Новини Буковини

12 січня 2024 на офіційному сайті Московського Патріархату опублікували звіт про надання так званої допомоги для постраждалих від війни Росії проти України. Зазначимо, такі звіти регулярно публікуються на порталі РПЦ. Зазвичай у них подається інформація про надання різнобічної допомоги від єпархій РПЦ для людей, що постраждали від війни, на окупованих російських теренах, які Росія і Московська Патріархія вважає своїми.

Однак у нинішньому звіті до єпархії Росії, про що безпосередньо йдеться у самому заголовку звіту, зараховано Чернівецько-Буковинську єпархію так званої УПЦ (що єднається з Московським Патріархатом), пише infonavigator.


За вказаною інформацією, Чернівецька єпархія передала 25 тонн гуманітарної допомоги до Свято-гірської Лаври. Далі вже детальніше розповідається про саму допомогу і кому вона була безпосередньо надана. Так представники Московської Патріархії зазначають, що ця допомога Чернівецької єпархії складалася з продуктів, засобів гігієни, побутової хімії, взуття, солодощів та подарунків для дітей біженців, будівельних матеріалів, інструментів, насосів, акумуляторів, кормів для птахів при монастирі. Окрім цього, автори звіту зазначають, що «волонтери Чернівецької єпархії доправили допомогу до Покровського жіночого монастиря Лиман».

Особливо слід зазначити, що ту ж таки Чернівецьку єпархію у звіті не відносять до так званої УПЦ (яка хоч і досі перебуває у складі Московської Патріархії, проте нібито повністю відмежувалася від РПЦ). Зауважимо, що за поданим звітом Чернівецько-Буковинська єпархія належить безпосередньо «до єпархії Росії»! Хоча, щоправда, у довіднику про єпархії на тому ж сайті вказано, що Чернівецька єпархія знаходиться на території України, але у розділі «Руська церква/єпархія».

null
Фото з мережі Інтернет


На перший погляд така вказівка може бути простою помилкою. Втім, далі в тому ж звіті зазначено, що «Соціальний відділ УПЦ передав 500 подарунків для дітей біженців та дітей із сімей, що потребують».


Чому автори звіту свідомо виділили Чернівецькій єпархії від УПЦ (що в єдності з РПЦ) нам достеменно невідомо. Невже Чернівецька єпархія, яка довгий час очолювала нинішнім Главою УПЦ Митрополитом Онуфрієм Березовським, таємно перейшла у безпосереднє підпорядкування Московського Патріархату?

Крім цього, у звіті є ще одна малопомітна деталь, яка викликає чимало запитань до представників так званої УПЦ.

null
Фото з мережі Інтернет

Зокрема, у публікації зазначається, що «У Росії Церква зібрала, закупила та передала понад 3 330 тонн гуманітарної допомоги біженцям та постраждалим мирним жителям, з них понад 2 230 тонн направлено до Донецької, Луганської, Горлівської, Сєвєродонецької, Харківської, Херсонської, Новокахівської. , Запорізьку Бердянську єпархію». З цього переліку найдивовижніше згадка про надання допомоги Запорізькій єпархії. Адже, як відомо, ця єпархія так само нібито входить до складу УПЦ. Хоча у тому ж довіднику, на відміну від Чернівецької, Запорізька єпархія не вказана, на якій території країни вона знаходиться.

Читайте також

Священники Московського патріархату на Буковині покинули похорон українського Героя
Сільська громада Буковини перейшла із московського патріархату до Української помісної церкви
Приватизація церков, відспівування військових поза храмами, переходи до ПЦУ — яким був рік релігійного життя на Буковині
Скільки парафій на Буковині перейшло від московського патріархату до Православної церкви України
На Буковині УПЦ МП приватизувала ще один храм
Помер один з адвокатів митрополита УПЦ Михайла Жара (Лонгина). У Чернівецько-Буковинській єпархії підозрюють - чоловіка отруїли
Поліція Буковини розслідує схему приватизації УПЦ МП церкви у Сокирянах
Монаха московського партріархатк, який спалив церкву УПЦ у громаді на Буковині, засудили до 5,5 років тюрми


Такі вказівки на відміну від недавнього скандалу з фото Єпископів УПЦ у календарі Московського Патріархату вимагають офіційного спростування від представників УПЦ. Водночас виникає ще одне питання: звідки у Москві інформація про допомогу, яку надає та сама УПЦ? І чи не надає остання досі звіти про свою діяльність до білокам'яної?

Однак такі помилки-вказівки лише знову вказують на залежність та підпорядкування як так званої УПЦ, так і кожної її єпархії до Московської Патріархії. Це чергове підтвердження того, що церковній Москві наплювати на так звану «самостійність та незалежність» своєї філії в Україні. Також це вказує на те, що РПЦ не сприймає та не визнає так званого Собору УПЦ, який відбувся у Феофанії у травні 2022 року, на якому нібито було прийнято рішення про повне відокремлення УПЦ від Московського Патріархату.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews