У селі Виженка на Буковині ще одна релігійна громада перейшла до ПЦУ

25.03.2024 10:34   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

37 жителів села Виженка Чернівецької області 23 березня проголосували за перехід до Православної церкви України. Всього на зборах зареєструвалися 242 людей. Священник УПЦ МП Антоній Федоращак зареєструвався, однак не голосував.

Про це Суспільному розповіла голова зборів та учасниця ініціативної групи щодо переходу Ярослава Гулей.

За її словами, проти переходу не проголосував ніхто. П'ятеро зареєстрованих учасників покинули збори до голосування. Протоколи голосування передадуть до ОВА для реєстрації.

На збори прийшли голова громади Олексій Чепіль та староста села Василь Савчукевич. Вони підтримали перехід релігійної громади та проголосували як місцеві жителі.

Священник УПЦ МП Антоній не перейшов до ПЦУ разом із громадою. За словами Ярослави Гулей, громада пропонувала йому перейти та продовжувати богослужіння у Миколаївській церкві села Виженка.

На збори також пройшли троє військових із Виженки, які зараз вдома. Всього з села на фронті зараз перебуває понад два десятки людей. Шестеро місцевих жителів загинули під час російсько-української війни.

Що передувало:

У Виженку привезли тіло військового, якого рік вважали зниклим безвісти. Оскільки поруч з будинком рідних — кладовище та Миколаївська церква УПЦ, вирішили відспівувати у цій церкві. Однак рідні хотіли, аби це зробили священники ПЦУ, написала на сторінці у Facebook народна депутатка Ірина Никорак. У дописі вона стверджувала, що священник не впустив тіло військового в храм та відмовився провести службу.

Водночас на сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії у Facebook спростовували інформацію, що військового відмовлялись відспівувати в храмі. Там пояснювали, що священник УПЦ зустрічався з рідними полеглого. Під час бесіди дружина сказала, що хоче, аби чоловіка відспівували священники ПЦУ. Про відспівування в храмі не домовилися.

Відповідно до картки Вижницької громади, у селі Виженка проживає майже півтори тисячі людей. Раніше у коментарі Суспільному староста села Василь Савчукевич розповідав, що у Виженці є дві церкви — одна була в релігійному підпорядкуванні ПЦУ, інша — УПЦ МП. Після реєстрації зміни канонічної підлеглості обидва храми будуть у підпорядкуванні ПЦУ.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews