Іванна Капустянська

Іванна Капустянська

Редактор, журналіст

Земельні ділянки, дорогі авто та нерухомість: чим живуть депутати Чернівецької ОДА

16.04.2024 23:03   Джерело: CvNews
Автор : Іванна Капустянська

Більшість депутатів Чернівецької обласної ради оприлюднили декларації за 2023 рік. Частина з них займаються аграрним бізнесом та мають сотні земельних ділянок, деякі під час повномасштабного вторгнення купували авто чи нерухомість, зокрема у Києві.

Суспільне Чернівці проаналізувало декларації майже 60 депутатів та виокремило десятку найбагатших з них. Враховували кількість збережень, доходи та вартість корпоративних прав, водночас не брали до уваги власність та статки членів родини.

Іван Семенюк – понад 260 мільйонів гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутат від фракції "Слуга народу" Іван Семенюк є засновником місцевого підприємства з виготовлення будматеріалів "Родничок". У цій фірмі він торік заробив 96 тисяч гривень. Ще понад 2 мільйони отримав з продажу альтернативної електроенергії, 700 тисяч з продажу авто та ще 260 тисяч гривень з надання майна в оренду фермерському господарству.

Також отримав майже 100 тисяч гривень пенсії та понад 72 тисячі гривень спадщини.

Готівкою Семенюк зберігає 440 тисяч євро, 540 тисяч доларів та понад 15 мільйонів гривень. На рахунках у банках має понад 130 тисяч гривень та 46 тисяч євро. Крім цього, понад 13 мільйонів гривень він позичив іншим людям, ще 55 мільйонів поворотної допомоги надав фірмі "Будівельна компанія Родничок", а також має право вимагати повернення майже 57 мільйонів гривень боргу від підприємства "Родничок".

Ще у дев'ятьох підприємствах Семенюк має від 0,02 до 100% корпоративних прав. Частка у гривнях загалом становить майже 75 мільйонів гривень.

Також Семенюк задекларував два автомобілі, які купив торік: TOYOTA LAND CRUISER 2015 року випуску та MERCEDES-BENZ 1993 року.

Згідно з декларацією, депутат має понад сотню земельних ділянок переважно у селах Бояни та Припруття. Ще на понад 40 ділянок має право користування або орендує. Має понад десять квартир та будинків, адміністративну будівлю у Боянах та нежитлове приміщення у Чернівцях.

Разом збереження, доходи та вартість корпоративних прав Семенюка за курсом нацбанку становлять понад 260 мільйонів гривень.

Володимир Жаровський – понад 77 мільйонів гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутат Володимир Жаровський не оприлюднив декларацію за 2023 рік. Водночас задекларував доходи та збереження за 2022. У той рік Жаровський заробив понад 250 тисяч гривень на підприємстві з виробництва солодощів "Саадет Україна" та понад 80 тисяч, працюючи комерційним директором на фірмі з вантажних перевезень.

Як підприємець заробив понад 5 мільйонів гривень та отримав 6 700 гривень благодійної допомоги.

Готівкою зберігає мільйон гривень, 500 тисяч доларів та 100 тисяч євро.

У шести підприємствах має від 10 до 100% корпоративних прав. Загалом у гривнях це понад 47 мільйонів гривень, найбільше – 40 мільйонів гривень – на фірмі "Саадет".

Жаровський володіє одним автомобілем – TOYOTA LAND CRUISER 2008 року випуску. Ще на два авто має право службового користування: LEXUS 2016 року та LAND ROVER 2014 року. Крім цього, задекларував кілька наручних годинників та перстень.

Депутат має недобудований будинок у Чагрі площею майже 770 квадратних метрів та будинок у селищі Нагірянка на Тернопільщині. Також володіє понад десятьма земельними ділянками у Нагірянці та Чернівцях. У місті також має склади, офісні приміщення та цех фабрики з виготовлення кондитерських виробів.

Ірина Маковійчук – понад 21 мільйон гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутатка від фракції "Європейська солідарність" Ірина Маковійчук очолює обласний кардіологічний центр, де торік заробила понад 1,2 мільйона гривень. Також у медичній фірмі "Авіценна" Маковійчук отримала 4,7 мільйона гривень дивідендів. Крім цього, отримала 145 тисяч гривень доходу з продажу авто та 2 500 матеріальної допомоги.

На рахунках у банку Маковійчук має понад 40 тисяч гривень, а готівкою зберігає майже 140 тисяч євро та 184 тисячі доларів. Крім цього, має 50% корпоративних прав у фірмі "Авіценна", що становить майже 2 мільйони гривень.

Депутатка задекларувала годинник та ювелірні набори. Володіє квартирою на понад 400 квадратних метрів у Чернівцях. Водночас не має власного авто.


Петро Скорейко – понад 16 мільйонів гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутат від фракції "Народний контроль" Петро Скорейко є засновником будівельної корпорації та підприємства "БУКОВИНАОБЛАГРОБУД", де загалом заробив майже 235 тисяч гривень. Ще понад 3,3 мільйона заробив як підприємець.

Також має понад 170 тисяч гривень, майже 245 тисяч євро та 51 тисячу доларів готівкою. На банківських рахунках – майже 120 тисяч гривень.

Скорейко володіє автомобілем КІА 2019 року випуску та земельною ділянкою у Чернівцях.


Лілія Бортич – 15,7 мільйона гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Лілія Бортич є депутаткою обласної ради від фракції "Аграрна партія України". Вона є директоркою кількох аграрних підприємств, де торік заробила понад 350 тисяч гривень. Ще понад 3,8 мільйона доходу отримала як підприємиця та майже 41 тисячу спадщини.

Готівкою Бортич зберігає майже 2 мільйони гривень, 80 тисяч доларів та 140 тисяч євро, а на рахунках в банку має понад 470 тисяч гривень. Ще понад 22 тисячі позичила іншим підприємству "КАМ'ЯНКА АГРАР".

Має 50% від статутного капіталу фірми "НОВІ-АГРО", що становить сто тисяч гривень.

Бортич задекларувала вантажний автомобіль з напівпричепом та дві квартири у Чернівцях. Також володіє сімдесятьма земельними ділянками у селах Керстенці, Ширівці та Зелена. Крім цього, орендує або має право користування для сільськогосподарських потреб на майже 300 земельних ділянок.


Андрій Маковей – понад 11 мільйонів гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Андрій Маковей від фракції "Слуга народу" є приватним підприємцем та юристом фірми "Мак-Медик". Торік він заробив понад 3,5 мільйони гривень зарплати, понад 124 тисяч гривень доходу з продажу електроенергії та отримав майже 17 тисяч гривень процентів.

Готівкою депутат зберігає 65 тисяч євро та має 230 тисяч гривень депозиту. Також торік продав авто за 450 тисяч гривень.

У семи підприємствах Маковей має частку статутних капіталів: від 8,3 до 100%. Загалом це понад 4,3 мільйона гривень.

Депутат володіє трьома автомобілями, два з яких купив торік: MERCEDES-BENZ 2019 та 2008 років випуску. Також має недобудоване приміщення в Оршівцях площею понад 350 квадратних метрів.

Торік Маковей купив будинок та земельну ділянку в Мамаївцях та ще одну ділянку в Оршівцях. У Чернівцях володіє квартирою та офісом, а спільно з дружиною має ще один будинок та дві ділянки. Ще сім ділянок має у селах області та місті Кіцмань.


Ігор Шкробанець – 10,8 мільйона гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Ігор Шкробанець від фракції "За майбутнє" торік заробив майже 400 тисяч гривень в Національній академії медичних наук, отримав понад 40 тисяч гривень від експертного центру МОЗ та 160 тисяч гривень пенсії.

Спільно з дружиною Шкробанець зберігає готівкою 200 тисяч гривень, 50 тисяч євро та 200 тисяч доларів. Ще понад 12 тисяч гривень, майже 730 євро та 200 доларів має на рахунках у банках. Також на майже 5 тисяч гривень має цінних паперів.

Шкробанець має авто марки LEXUS 2016 року випуску. У квітні 2022 року купив квартиру у Києві. У Чернівцях володіє однією квартирою, ще на одну – має право спільної власності з дружиною. Також має земельну ділянку у селі Вороновиця.


Вадим Руссу – понад 7 мільйонів гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутат від фракції "Європейська солідарність" Вадим Руссу очолює управління комунальної власності Чернівецької міськради. На цій посаді торік він заробив майже 585 тисяч гривень. Ще майже 700 тисяч доходу отримав з продажу майна та авто.

Майже 147 тисяч доларів зберігає готівкою, ще понад тисячу доларів на рахунку в банку.

Руссу володіє автомобілем TOYOTA PRIUS 2019 року випуску та причепом, а в червні 2022 року купив CHEVROLET SPARK 2019 року. Також задекларував гараж.


Василь Гончар – понад 6,5 мільйона гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Василь Гончар від фракції Аграрної партії заробив 3,9 мільйона гривень у ДП "Ліси України" як директор Подільського лісового офісу. Ще 679 тисяч гривень отримав від продажу електроенергії.

У спільній власності з дружиною зберігають 1,7 мільйона гривень. Ще 266 тисяч гривень Гончар має на банківських рахунках. У його власності два авто — АUDІ Q7 2011 року випуску і ВАЗ 2121 — та причеп.

Гончар вказав 13 земельних ділянок, дві сонячні електростанції, а також два будинки у Сокирянській громаді.


Михайло Березовський – понад 6,1 мільйона гривень

null
Фото з мережі Інтернет

Депутат від фракції "За майбутнє" Михайло Березовський має 100% корпоративних прав у приватному підприємстві "Медико-технічний центр Ел-Гарт" — їх вартість у грошах становить понад 3,2 мільйона гривень. Готівкою Березовський зберігає 40 тисяч доларів, 22 тисячі євро та 60 тисяч гривень. Також задекларував зарплату в Електронмаші — 115 тисяч гривень.

Також має цінних паперів на майже 300 тисяч гривень.

Березовський має два авто — Toyota LC Prado 2011 року випуску та Dacia Logan 2008 року випуску. У нерухомості — будинок у Вікнянській громаді, дві квартири у Чернівцях та ділянка у Чагорській громаді.


Хто задекларував найменше доходів

Найменше доходів задекларував Василь Онофрей, який зайшов в обласну раду від партії “Опозиційна платформа — за життя”. Онофрей вказав майже 17 тисяч гривень стипендії, заощаджень немає. Будинок та ділянка — у спільній власності. У 2023 році брав кредит на 264 тисячі гривень — його сплатив.

У декларації депутата від фракції “За майбутнє” Віталія Ткачука немає доходів, але є 30 тисяч гривень заощаджень та корпоративні права у трьох підприємствах: загальна вартість частки у грошах становить майже 51 тисячу гривень.

Хто не подав декларації

Декларації за 2023 рік не подали депутати: Андрій Кухарук від фракції “Народний контроль”, Володимир Єленєв від фракції “За майбутнє”, Анатолій Іліщук від фракції “Слуга народу”, а також Олександр Болтунов, який заходив в обласну раду від партії “Опозиційна платформа — за життя”.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews