На Буковині відзначили 77 річницю від дня народження Івана Миколайчука (Фото)

16.06.2018 07:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На Буковині 15 червня відбувалися заходи з нагоди 77-ї річниці великого українця - Івана Миколайчука.

Душа українського кіно і національний геній – там був Іван Миколайчук. Свого часу про Івана Миколайчука режисер Сергій

Параджанов сказав: «Я не знаю більш національного генія. До нього був Довженко».

У Чернівцях біля меморіального знаку, який знаходиться на вулиці, що носить ім'я Івана Миколайчука, зібралися кіномитці, представники крайової влади та громадськості. Квіти та добрі слова від друзів Івана Миколайчука, які знали його за життя, цінували за непересічний талант, добру вдачу – так розпочалося відзначення 77-ї річниці від дня народження Миколайчука.

Разом з громадою згадати видатного митця прийшов і перший заступник голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк.

Іван Миколайчук мріяв, що колись зможе накрити столи від рідного села Чорториї до Чернівців. І сьогодні гостей Іванового свята зустрічають накриті вздовж дороги столи – в пам'ять про мрії великого кіноактора.

Традиційно у рідному для Івана Миколайчука селі Чортория відбулися урочисті заходи. Біля фестивальної брами хлібом та сіллю зустріли гостей, після цього розпочалась фестивальна хода до музею – садиби Івана Миколайчука. Сотня людей зібралися на подвір'ї хати Миколайчука, де спершу голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук спільно з громадою поклав квіти до пам'ятника митцю.

Відтак, друзі актора у виступах згадували про його долю – часом важку, цікаву, але завжди в Миколайчука була незгасима любов до всього українського, рідного для його серця.

Український режисер, сценарист, директор кіностудії імені Олександра Довженка Олесь Янчук зазначив:

«На цьому подвір'ї відчувається неймовірна аура. Вона, переконаний, входила у серце митця, і допомогла стати тим, ким він став – великим українцем. На роль у легендарній стрічці був затверджений інший – російський – актор. Та після проб Івана Миколайчука оператор Юрій Іллєнко був так вражений грою актора, що переконав Сергія Параджанова переглянути кандидата на головну роль».

Представник Державного агентства України з питань кіно Артем Голосов:

«Іван Миколайчук був дійсно національним героєм для України. Проводячи паралелі з минулим, сьогодні також є кіномитці, які є українцями і змушені потерпати від системи. Вже місяць у російській тюрмі голодує режисер Олег Сенцов. Ми не повинні про це забувати».

Зворушливим моментом стала українська народна пісня у виконанні Марії Миколайчук та Валентини Ковальської – разом з Ніною Матвієнко вони відомі як тріо «Золоті ключі». Знаково, що вперше, як тріо, їхні голоси зазвучали у хаті Івана та Марії Миколайчуків.

Після урочистостей на майдані відбувся фестиваль на «На гостини до Івана». У виступі голова обласної державної адміністрації Олександр Фищук наголосив, що в особі Миколайчука українська нація має світового невмирущого позитивного героя, який пробуджував національний дух українців:

«34 ролі в кіно, 9 сценаріїв  та 2 режисерські роботи у творчому доробку Івана Миколайчука. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучим самородком. Він був кінозіркою 60-70-х років. У ті роки майже жоден фільм не обходився без його участі. Він насправді був особливим, народним,  найкращим».

Після нагородження почесними відзнаками та грамотами обласної державної адміністрації на гостей заходу очікувала концертна програма за участю кращих колективів району та області.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

null
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews