Буковинцям, які збираються на пенсію - існує кілька різновидів стажу роботи

04.12.2017 10:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька
Українцям при виході на пенсію будуть враховувати кілька різновидів стажу. З 1 січня 2018 роки українці зможуть піти на пенсію в 60, 63 або 65 років.
 
Українцям при виході на пенсію будуть враховувати кілька різновидів стажу так вік: скільки людині потрібно працювати, щоб вийти на пенсію.

Згідно з новим соціальним і пенсійним законодавством, а також його нормативними актам, існує кілька різновидів стажу роботи: трудовий, страховий, спеціальний та пільговий. Журналісти розібралися, скільки людині в Україні потрібно працювати, щоб вийти на пенсію відповідно до нової пенсійної реформи.

Страховий (пенсійний) – це відрізок часу, протягом якого особа підлягала загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, і щомісяця сплачувало внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Спеціальний – це сумарна тривалість певної трудової діяльності на відповідних видах робіт, що дає право на дострокове призначення трудової пенсії.

Пільговий – це період трудової діяльності в шкідливих, небезпечних або специфічних умовах протягом повного робочого дня. Перелік виробництв, робіт, професій, посад і показників, за якими період трудової діяльності може бути віднесений до пільгового стажу, затверджений постановами Кабінету Міністрів України.

Відзначається, що згідно з новим законодавством не важливо, скільки людина фактично працювала – значення має упродовж якого періоду і скільки сплачував роботодавець за нього до Пенсійного фонду. Так, трудовий стаж, отриманий до січня 2004, прирівнюється до страхового, а після зазначеної дати для розрахунку пенсії враховується сплата страхових внесків.

Також, згідно з реформою, з 1 січня 2018 роки українці зможуть піти на пенсію в 60, 63 або 65 років, в залежності від накопиченого за роки трудової діяльності страхового стажу.

За матеріалами https://pogliad.ua/news 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews