На Буковині триває акція «Первоцвіт»

17.03.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації звертається до всіх мешканців Буковини та гостей краю проханням відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України.

Також просять не стимулювати недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Це допоможе зберегти природне надбання країни для майбутніх поколінь.

Рекомендованомісцевим органам виконавчої влади прийняти відповідні рішення щодо посилення контролю за охороною дикоростучих декоративних рослин, занесених до Червоної книги України, заборони торгівлі ними на ринках та поза їх межами.

Кожного року за межі області та країни навесні намагаються вивезти сотні тисяч екземплярів первоцвітів - ранньоквітучих, рідкісних рослин, в тому числі тих, що занесені до Червоної книги України, Європейського Червоного списку, Червоної книги МСОП та додатку 1 Бернської конвенції, зокрема: підсніжник білосніжний, проліска дволиста, шафран Гейфелів (в народі – бриндушки), сон весняний, білоцвіт весняний, рябчик великий та інші.

В рамках акції «Первоцвіт – 2018», з метою формування у підростаючого покоління природоохоронних навичок та почуття відповідального ставлення до природи, рекомендується у навчальних закладах провести просвітницьку роботу - тематичні уроки, бесіди, конкурси, вікторини та виставки. Аналіз проведення операції за минулі роки показав, що з кожним роком зростає збір ранньоквітучих рослин на Буковині з метою продажу через декоративні якості. Торгівля ними набуває організованого злочинного характеру, тому до рейдових перевірок в обов’язковому порядку залучаються працівники УМВС, управління ЛМГ, громадські інспектори з ОНПС, представники ЗМІ, громадські організації. 

Оперативну роботу зосереджено в місцях збору, шляхах перевезення, місцях збуту та пунктах пропуску через державний кордон. На громадян, які затримані під час заготівлі, перевезення чи збуту ранньоквітучих рослин, будуть накладені адміністративні стягнення, за ті самі дії, вчинені повторно – матеріали будуть передаватися до правоохоронних органів для відповідного реагування.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews