Дністер: найбільша ГАЕС Європи знаходиться на Буковині (Фото, відео)

06.05.2018 22:13   Джерело: hromadske.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

За 6 кілометрів до кордону з Молдовою, на території Українсько Буковини, розташована Дністровська гідроакумуляційна електростанція - ГАЕС, один із найважливіших енергетичних об'єктів України та камінь спотикання у стосунках із сусідами по Дністру.

ГАЕС — це станція, яка накопичує зайву енергію і віддає її, коли необхідно.

Споживання електроенергії впродовж доби нерівномірне. Зранку та ввечері ми використовуємо електрики більше, ніж, приміром, уночі. І електростанції, а надто атомні, які тримають на собі понад половину виробітки електроенергії, — дуже неповороткі. Вони не можуть змінювати потужність протягом доби, щоб підлаштуватися під ці зміни. Тому для них вигадали спосіб регулювання.

Працює це таким чином: ГАЕС складається з двох водойм на різній висоті. Коли в країні є надлишок електроенергії, вона крутить турбіни й воду перекачують знизу догори. А під час пікових навантажень воду спускають у нижню водойму, вона крутить ті ж турбіни і дає додатковий струм.

Цю ГАЕС зводять ще з 1983 року. Будівництво періодично зупиняють, проекти змінюють відповідно до нових потреб країни. Наразі воду качають три гідроагегати. Всього їх заплановано сім.

Гідроагрегат — система з турбіни та генератора. Може працювати як на закачку, так і на спуск води.

Нині завершують будівництво четвертого гідроагрегату. Його запуск коштуватиме Україні майже 4,5 мільярдів гривень. За підрахунками Укргідроенерго — державної компанії, яка опікується роботою дев'яти станцій на річках Дніпро та Дністер — робота агрегата щороку економитиме Україні 350 тисяч тонн вугілля. За їхніми оцінками, четверта лінія окупиться менш ніж за три роки.

Попри це, в ГАЕС чимало критиків.

По-перше, це екологи. На їхню думку, будівництво гідроакумуляційних електростанцій погано впливає на біорізноманіття природи й погіршує якість питної води. Енергетики ж зі свого боку наголошують: природі шкодить будівництво будь-яких енергетичних об'єктів. Тому треба вирішувати, як зменшити негативний вплив, а не уникнути його.

Застороги щодо добудови Дністровської ГАЕС має й молдовський уряд, адже для них Дністер — джерело прісної води. Саме тому Україна та Молдова намагаються узгодити, як користуватися Дністром разом. В Укргідроенерго вже написали відповідні правила, нині їх аналізують в ООН та ОБСЄ.

Також готується українсько-молдовський проект «Співпраця та управління транскордонними водами річки Дністер».

«Ми плануємо, що до кінця року ми погодимо ці правила. І зрозуміло, що вони будуть легітимними тоді, коли їх погодять обидві сторони — українська та молдовська сторони», — розповів Громадському генеральний директор ПрАТ Укргідроенерго Ігор Сирота.

За матеріалами https://hromadske.ua 

null
Дністровська ГАЕС, Новодністровськ, Чернівецька область, 19 квітня 2018 року Фото: Дмитро Русанов/Громадське

 

null
Дністровська ГАЕС, Новодністровськ, Чернівецька область, 19 квітня 2018 року Фото: Дмитро Русанов/Громадське

 

null
Дністровська ГАЕС, Новодністровськ, Чернівецька область, 19 квітня 2018 року Фото: Дмитро Русанов/Громадське

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: hromadske.ua