Село Біла Криниця на Буковині - «Мекка» для паломників-християн і туристів

06.06.2018 08:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Біла Криниця - село на Буковині із багатющою історією, засноване в ХVІІ столітті зстарообрядцями, які не визнали церковного розколу Нікона.

Успенський собор старообрядників – одна із найстаріших святинь Чернівецької області, яка знаходиться у 50 метрах від кордону з Румунією в селі Біла Криниця Глибоцького району.

В селі збереглися три старообрядницьких храми. Білокам'яний Успенський собор побудований в 1908 році. Кошти для спорудження жертвував московський купець Овсянников, який таким чином вирішив увічнити пам'ять про рано померлого сина. Будували собор російські інженери під керівництвом віденського архітектора Бліку.

При будівництві використовувався цілісний камінь. Зовні собор оброблений цеглою, одна сторона якого покрита блакитною глазур'ю. Майстерно підібрані відтінки глазурі. Всі металеві деталі - литі або ковані, привезені з Росії. 

Білу Криницю називають справжньою Меккою для паломників-християн, любителів старовини та звичайних туристів. Назву село отримало завдяки тому, що вода в колодязях тут майже білого кольору: з вапном і солодкувата на смак. 

Від старих пам’яток Білої Криниці сьогодні залишилися лише два храми, які неабияк вражають небагаточислених туристів. Перший з них, церква Козьми і Дем’яна, знаходиться на початку села праворуч від дороги. Вперше побудована наприкінці XVIII століття, церква зазнала перебудов протягом ХІХ століття, під час яких вона набула теперішнього вигляду. Церква має риси типово буковинської храмової архітектури: квадратні бабинець і наву з боковими прибудовами та напівкруглу вівтарну частину. 

Основний об’єм церкви побудований з цегли, верхи – дерев’яні. З заходу над бабинцем височіє триярусна квадратна в плані дерев’яна дзвіниця, над навою – восьмигранний купол на четверику, над вівтарем і бабинцем – невеликі восьмигранні баньки. Усі верхи церкви увінчані маленькими цибулеподібними главками. Стіни церкви опоясує фріз з невеликими прямокутними нішами, вікна мають арочний вигляд. Значний інтерес представляє і інтер’єр Козьмодем’янівської церкви. Тут зберігся іконостас з дев’ятьома рядами старообрядницьких ікон, портрет першого білокриницького митрополита Амвросія, його сподвижників Кирила і Алімпія, послідуючих митрополитів. 

За матеріалами https://molbuk.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews