Буковинські лікарні щотижня оновлюватимуть інформацію про наявні ліки

04.07.2018 07:37   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Третього липня в обласній державній адміністрації відбулась нарада з питань доступності ліків та реформування галузі охорони здоров’я з керівниками лікувально-профілактичних закладів області та директором Департаменту охорони здоров'я ОДА.

З вступним словом виступив перший заступник голови облдержадміністрації Михайло Павлюк, котрий відзначив, що  тематика сьогоднішньої наради є надзвичайно актуальною. Минулого тижня подібна нарада відбулась у Києві за участю Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

За словами Михайла Павлюка, Уряд схвалив одразу декілька важливих ініціатив у сфері забезпеченості ліками: спрощення системи ліцензування для препаратів, котрі мають сертифікати якості європейського та американського рівнів, започаткування програми «Доступні ліки», котра має поширюватися на всі без винятку населені пункти України. Також мова йде про прозору систему закупівлі ліків за допомогою міжнародних організацій.

«Зрештою, за останні роки ситуація в медичній галузі докорінно змінилася. Зокрема, вперше є спроба сформувати реєстр необхідних ліків. Раніше реєстру наявності ліків як такого не було. Нині стоїть важливе завдання – з’ясувати потребу та 100% потреби в якісних ліках задовольнити», - додав посадовець.

Він акцентував, що важливою на сьогодні є урядова ініціатива стосовно забезпечення прозорості та відкритості лікарських засобів. Кожна лікарня повинна демонструвати наявність препаратів та щотижня оновлювати відповідні дані. Так, з 1 вересня на предмет цього буде здійснено окремий моніторинг. «Все, що забезпечено по ліках, щотижнево  має бути доставлено до людини. Уряд готує серйозний аудит та ревізію ситуації, і до 1 вересня всі лікарні повинні оприлюднити інформацію про наявні ліки з щотижневим її оновленням», - підкреслив Михайло Павлюк.

Він також звернув увагу, що до кінця 2018 року усі медичні заклади первинної ланки повинні бути автономізовані.

Окремо перший заступник голови облдержадміністрації зупинився на питанні державного забезпечення українців лікарськими засобами, зокрема, через державні закупівлі за допомогою міжнародних організацій та програму «Доступні ліки».

За його словами, вперше за 7 років Україна повністю забезпечена вакцинами згідно з національним календарем щеплень. Крім того, цьогоріч наша держава вперше виходить на забезпечення 100% запитів лікарень.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews