У Чернівцях - друге літо, а купатися ніде

10.08.2018 19:15   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар

Липневі зливи і майже постійне захмарене небо нагадувало: осінь близько. Негода забрала у людей надію, що літу ще бути і вже майже осінньо-депресивні настрої витали у повітрі. Однак серпень аж надто хвацько відвоював свої права, миттєво огорнувши спекою під 30.

Містяни подалися до водойм, аби охолодитися, і не гребували навіть декоративними озерами, які ніколи не були призначеними для купання. Та навіть думаючі люди зробили помилку, коли подалися у популярні місця для купання. Адже фахівці Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» не рекомендують купатись у р. Прут у районі міського пляжу та зоні рекреації біля с. Репужинці Заставнівського району. Тому що станом на друге серпня відхилення встановлено у 10 пробах води з річки Прут у районі пляжу м. Чернівці за бактеріологічними показниками, в 1 пробі води з річки Дністер у районі с. Репужинці Заставнівського району виявлено НАГ вібріон ІІ групи по Хейбергу.

Щодо досліджень проб ґрунту з пляжів, то фахівцями Центру встановлено відхилення від нормативів в 1 пробі ґрунту з пляжу м. Чернівці за бактеріологічними та паразитологічними показниками.

На Донбасівській вирує кишкова паличка

– На території міста Чернівці єдине місце масового відпочинку населення на воді – міський пляж на вулиці Донбасівській,5, – розповідає «Погляду» завідувач Чернівецького міського відділу лабораторних досліджень «Чернівецького обласного лабораторного центру» Оксана Жук. – Ми проводимо моніторинг безпечності води для купання населення. За даними проведених лабораторних досліджень, з 15 відібраних проб – 10 не відповідали мікробіологічним показникам. Встановлено перевищення кількості вмісту бактерій групи кишкової палички.

– Пані Оксано, а що сміливі містяни можуть підхопити, купаючись в озерах парку «Жовтневого»?

– Ці ж озера виконують суто декоративну функцію, вони не пристосовані для купання населення. Це той випадок, коли людина свідомо наражає себе на небезпеку.

Оскільки декоративні озера не є місцем відпочинку людей, то там лабораторні дослідження проб води та грунту не проводять. Ми не знаємо, що саме можна там підхопити. Але висока вірогідність набути інфекцій, які передаються водним шляхом – гастро- і колі-ентерит, дизентерія, лептоспіроз тощо. До того ж ми не знаємо, які стоки можуть потрапляти в ті озера. Туди потрапляє і дощова вода, і каналізаційні стоки. Навіть не знаю про що люди думають.

– Чи можуть відпочивальники-камікадзе, стати джерелом інфекції для оточення?

– Якщо така людина вже стала носієм інфекції, то, звичайно, вона і оточення наражатиме на небезпеку. Тому що ті інфекції, які передаються через воду, вони так само передаються контактно-побутовим.

Ольга ШУПЕНЯ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд