Хворим на діабет та онкохворим мешканцям Сокирянщини відмовляють у видачі медичних препаратів

23.08.2018 13:15   Джерело: buknews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Хворі на діабет та онкохворі мешканці Сокирянської громади не можуть безперешкодно отримати рецепти на безкоштовні ліки. Про це нашим журналістам розповіли самі люди. Медики районної лікарні відправляють їх купувати препарати за власний кошт, або ж звертатися до мера Сокирян.

Нагадаємо, керівник парламентської фракції "Народний фронт" Максим Бурбак звернувся до в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та Уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денісової у зв’язку з критичною ситуацією, що склалася для онкохворих, хворих на цукровий діабет та людей з інвалідністю в Сокирянському районі Чернівецької області.

У зверненні Максим Бурбак вказує, що як депутат-мажоритарник неодноразово отримує скарги від мешканців Сокирянської ОТГ, яким у Сокирянському Центрі первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) відмовляють у видачі рецептів на пільгові ліки, спрямовуючи на лікування до... міської ради.

"Керівництво Сокирянського ЦПМСД неодноразово відмовляло онкологічним хворим, хворим на цукровий діабет та батькам дітей з інвалідністю, які проживають на території Сокирянської ОТГ, у видачі медичних препаратів, направляючи хворих до міської ради. На мою думку, подібні факти не тільки свідчать про наміри дискредитувати об’єднану територіальну громаду, але й є грубим порушенням лікарської етики", - написано в депутатському зверненні.

"Критична ситуація зумовлена тим, що "на загальноукраїнський стан з недостатнім фінансуванням на місцях медичної субвенції в цьому районі накладається специфічна ситуація, коли багаторічний керівник району Козак В. В., який в даний час займає посаду голови Сокирянської районної ради, при підтримці голови районної державної адміністрації Бескупського П. П. та невтручанні голови Чернівецької обласної державної адміністрації Фищука О. Г. чинить відвертий опір державному курсу на децентралізацію, саботує діяльність об’єднаних територіальних громад в цьому районі, зокрема Сокирянської міської ОТГ", - йдеться далі у зверненні.

Народний депутат пояснює, що свого часу Сокирянська ОТГ намагалась створити для мешканців громади Центр первинної медико-санітарної допомоги. Однак, це не вдалося зробити через опір Сокирянської ЦРЛ, яка є комунальною установою, підпорядкованою Сокирянській райраді.

"Тому, не маючи власної медичної установи, Сокирянська ОТГ своєчасно і в повному обсязі перераховує районній раді медичну субвенцію, отриману з Державного бюджету. До того ж вишуковує можливості понад державну субвенцію додатково виділяти кошти для забезпечення медикаментами пільгових категорій населення", - пише Максим Бурбак.

"Прикро, що керівництво Сокирянської ЦРЛ, яка є у комунальній власності Сокирянської райради, пішло на поводу в очільника цієї ради, який в своєму бажанні дискредитувати реформу децентралізації не гребує поставити під загрозу не тільки здоров’я, але й життя людей. Йому я не дивуюсь. Як не дивуюсь і голові Сокирянської РДА Бескупському, за мовчазного споглядання якого це все відбувається. Але дивуюсь лікарям, які, порушуючи елементарні норми лікарської етики, відмовляють онкохворим у знеболювальних медикаментах", - прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Facebook Максим Бурбак.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: buknews