Буковина інтегрує в ЄС

09.09.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


Сьомого вересня в.о. голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк взяв участь в круглому столі на тему: «Посилення ролі ЄС у Східному партнерстві: виклики та можливості», котрий відбувся сьогодні в Зеленій залі Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Захід організований кафедрою міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, громадською організацією «Quadrivium» та за сприяння управління міжнародного співробітництва та європейської інтеграції обласної державної адміністрації.

У своєму виступі «Безпека, реформи та права людини у контексті Східного партнерства: реалії та очікування в Україні» Михайло Павлюк підкреслив актуальність заходу, зокрема, в контексті реалізації положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом: «Важливим елементом Угоди є створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, яка запрацювала з 01 січня 2016 року. Вона створила принципово нову модель відносин між Україною та ЄС у торговельно-економічній сфері та дозволила перейти від партнерства до тісної економічної інтеграції. Крім того, 11 червня 2017 року Україна отримала безвізовий режим з Євросоюзом. Ці важливі аспекти і зумовлюють фокус країн-членів ЄС не тільки на власних внутрішніх проблемах, а все більше привертають їх увагу до східних кордонів ЄС, що можна вважати «свіжим подихом» у впровадженні політики «Східного партнерства».

«Свідченням важливості євроінтеграції також є зареєстрований у Верховній Раді 03 вересня 2018 року законопроект, за яким Президент пропонує зазначити в Конституції прагнення України стати повноправним членом НАТО та Європейського Союзу. Плануються зміни до статей 85, 116, якими передбачено відповідальність Верховної Ради, Президента України, а також Уряду по закріпленню європейського та євроатлантичного напрямку», - додав Михайло Павлюк.

Посадовець відзначив, що саміт «Східного партнерства», котрий відбувся у Брюсселі 24 листопада 2017 року, продемонстрував продовження курсу на розширення співпраці України з ЄС. Зокрема, за словами Президента України П. Порошенка, одним з головних результатів саміту є включення до підсумкової декларації положень щодо європейської перспективи України. Україна, серед іншого, отримає доступ до єдиного цифрового та енергетичного ринку ЄС, а у найближчі роки на українців чекає програма макрофінансової допомоги від Євросоюзу (на 2018-2019 роки).

«Торуючи шлях до ЄС, ми практично на кожному рівні включаємося у певну роботу. Важливим є те, що на сьогодні співпраця між Чернівецькою областю та її партнерами набуває все більш практичного характеру щодо втілення в життя спільних ініціатив. Це пов’язано із розробкою та реалізацією проектів транскордонного співробітництва, що є яскравим прикладом «східної» політики Європейського Союзу, адже саме Європейський інструмент сусідства є ключовим фінансовим інструментом ЄС для співпраці з країнами «Східного партнерства», - наголосив в.о. голови облдержадміністрації.

Про це, зокрема, свідчить той факт, що лише в рамках програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013» в Чернівецькій області було підписано грантові угоди на реалізацію 29 проектів транскордонного співробітництва загальною вартістю понад 16,5 млн. євро, 28 з яких на сьогоднішній день вже успішно завершено. Зокрема, це такі проекти, як «Підвищення безпеки життєдіяльності населення в долині річки Прут на прикордонній території з Молдовою та Румунією» та «Використання європейського досвіду по боротьбі з ерозією ґрунтів».

Разом з тим, сьогодні велику надію ми покладаємо на впровадження проектів у рамках програми територіального співробітництва країн Східного партнерства «Україна – Молдова».

Серед проектів, що будуть реалізовані впродовж 2018 року – 3 у сфері культури, освіти та спорту, 1 у галузі медицини, 3 стосовно захисту навколишнього середовища, 1 з безпеки життєдіяльності.          Зокрема, найбільш амбітні проекти, спрямовані на підвищення рівня готовності до надзвичайних ситуацій медичних структур і населення регіонів України та Республіки Молдова» (300 тис. євро) та  на зниження рівня забруднення атмосферного повітря, спричиненого викидами моторизованого транспорту шляхом облаштування велодоріжок і велостійок. (151 тис. євро).

Михайло Павлюк також відзначив, що виконавча влада області стала ініціатором відновлення співпраці в рамках Ради Єврорегіону «Верхній Прут». На останьому засіданні  ради узгоджено Протокол про співробітництво членів Єврорегіону «Верхній Прут» у сфері захисту населення від надзвичайних ситуацій, подій техногенного і природного характеру, а також від їх наслідків; ініційовано створення транскордонної Асоціації регіонів, міст і громад басейну річки Прут; запропоновано встановити партнерство з Підкарпатським воєводством Республіки Польща; а також прийнято звернення до урядів трьох країн щодо розбудови транспортної мережі та створення на території України єдиної диспетчерської служби «112» за аналогією існуючої в Румунії та Республіці Молдова «SMURD».

Окрім цього, обласна виконавча влада сформувала систему проектів в рамках Спільної операційної програми «Румунія-Україна 2014-2020», які визначено пріоритетними та яким буде надано максимальну підтримку під час участі у конкурсному відборі та їх подальшій реалізації. Загальна вартість проектних пропозицій складає близько 7,0 млн. євро. Наразі триває етап оцінки проектних пропозицій, які було подано на вказаний конкурсний відбір.

Насамкінець Михайло Павлюк підкреслив, що регіональний розвиток є індикатором готовності до європейських стандартів, тому тісні контакти регіону з представниками країн ЄС та успішна реалізація найактуальніших спільних ініціатив покликані та дозволяють вирішувати нагальні проблеми жителів нашої області.

Участь у заході взяли: Галина Процик – кандидат політичних наук, викладач кафедри міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича, Ігор Гурак, кандидат історичних наук, завідувач кафедри міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Анатолій Круглашов, доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології ЧНУ ім. Ю. Федьковича, Оксана Добржанська, кандидат політичних наук, асистент кафедри міжнародних відносин ЧНУ ім. Ю. Федьковича.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews