Буковинцям на замітку: вводяться нові державні будівельні норми «Планування і забудова територій»

03.10.2018 08:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Відділ містобудування та архітектури обласної державної адміністрації повідомляє, що наказом Мінрегіону від 23.04.2018р. №100 затверджено ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», який регулює питання розроблення всієї містобудівної та проектної документації.

ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій» був розроблений на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Нові норми і окремі положення ДБН є обов’язковими для всіх суб'єктів господарювання незалежно від форми власності, які провадять будівельну, містобудівну, архітектурну діяльність.

Положення нового ДБН в першу чергу, впливають на процес розроблення містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях, до якої віднесено: схеми планування територій областей і районів; генеральні плани населених пунктів; плани зонування; детальні плани території.

Використання містобудівної документації, затвердженої в установленому порядку до 1 вересня 2018 року, допускається в частині, що не суперечить положенням нового ДБН. Проектна документація об'єктів будівництва розроблена та затверджена до 1 вересня 2018 року коригуванню згідно з новим ДБН не підлягає.

При цьому, надання містобудівних умов та обмежень та віднесення змін до них повинно здійснюватись з урахуванням положень нового ДБН.

Нові норми містять близько 150 принципово важливих змін для покращення якості життя людей і враховують інтереси усіх сторін. А саме новим ДБН введено:

обмеження висотності забудови, «блакитна лінія»;

обмеження забудови в зелених зонах – «зелені лінії», що визначають межі озеленених, ландшафтних та рекреаційних територій, які ні за яких обставин не можна буде забудовувати;

обмеження зон можливих завалів житлових, громадських, промислових та інших будівель і споруд вздовж — «жовті лінії».

обмеження щільності забудови — максимально це може бути 540 людей на гектар,

обов'язкове будівництво дитячих і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;

дозвіл розміщати дитячі садочки на перших поверхах будівель;

обов'язкове будівництво підземних паркінгів у центрі та історичних районах;

застосування так званої «буферної зони» - території навколо пам'ятки внесеної до списку всесвітньої спадщини «Юнеско»;

організація створення інклюзивного навчального простору;

обов'язкове забезпечення безбар'єрного доступу для людей з інвалідністю;

влаштування спеціальних захисних огорожень для безпеки пішоходів;

обов'язкове влаштування велосипедних доріжок і смуг на дорогах;

використання енергоефективних технологій та матеріалів.

Детальніше з новим ДБН можна ознайомитись на офіційному сайті Мінрегіону: http://www.minregion.gov.ua/wp-content/uploads/2018/06/B-2212_InBul.pdf  

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews