На Буковині обговорили питання дитячої стоматології, запобігання туберкульозу та підготовку медсестер

09.10.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У конференц-залі міської дитячої клінічної лікарні відбулося чергове засідання колегії Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Під час заходу, члени колегії та присутні обговорили низку важливих питань діяльності системи охорони здоров’я області.

Було проаналізовано стан надання стоматологічної допомоги дітям Чернівецької області та міста Чернівці. З доповіддю з цього питання виступила координатор групи експертів Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за фахом  «Стоматологія», завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії БДМУ Наталія Кузняк. Зокрема, вона звернула увагу на недостатню кількість дитячих стоматологів у деяких районах області та почасти неналежну якість терапевтичної, ортодонтичної та хірургічної стоматологічної допомоги дітям через недостатнє матеріально-технічне забезпеченням та фінансування, адже, до прикладу, більшість стоматологічних кабінетів ЦРЛ оснащені стоматологічними установками  та обладнанням, термін експлуатації яких понад 30 років.

Крім цього, учасники засідання колегії обговорили також виконання комплексних заходів протидії захворюванню на туберкульоз у Глибоцькому, Заставнівському, Хотинському районах та обласному дитячому протитуберкульозному санаторії «Садгора», основними доповідачами з якого були заступник головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Ірина Гуска, заввідділенням санаторію «Садгора», експерт ДОЗ за фахом «Дитяча фтизіатрія» Валерій Гамаль та завкафедрою фтизіатрії і пульмонології БДМУ, доктор медичних наук, професор Ліля Тодоріко. Ними було відзначено, що виконання комплексних протитуберкульозних заходів в області в І півріччі 2018 року позитивно вплинули на ситуацію. Так,  у структурі вперше виявлених хворих на туберкульоз показники захворюваності населення області на туберкульоз мали тенденцію до зниження з 16,8 в І півр. 2017р. до 15,1 в І півр. 2018р. на 100 тис. нас. (Україна 2017р. – 51,9 на 100 тис. нас., І півр. 2018р. - 26,4). Позитивна динаміка спостерігалася також щодо захворюваності на бактеріальний туберкульоз, однак поряд із цим доповідачі відзначили низку проблемних моментів в означених районах і закладах.

Останнім у порядку денному було питання організації підготовки молодших медичних спеціалістів у Чернівецькому, Новоселицькому та Вашковецькому медичних коледжах БДМУ, про діяльність яких у цьому напрямку детально розповіли їхні директори. Окрім того, під час засідання обговорили стан реформування первинної ланки надання медичної допомоги в Чернівецькій області, результати проведення національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї» та інші питання.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews