Звірі у буковинських лісах не голодуватимуть

13.10.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У мисливському господарстві «Зубровиця» заготовили вдосталь кормів для зимової підгодівлі диких тварин.

Працівники мисливського господарства «Зубровиця», що є структурним підрозділом ДП «Сторожинецький лісгосп», потурбувалися про кормові запаси для належної підгодівлі взимку диких тварин.   

Шість єгерів лісгоспу, кожен на своїй дільниці, забезпечили складування у кормових сховищах загалом 15 тисяч кормових віників з поживних трав, топінамбуру та гілок фруктових дерев, а також до 30 тонн сіна, скошеного на лісових лугах і галявинах.  

«Закуповуємо близько 40 тонн зерна кукурудзи. У кожному лісництві закладені кормові поля, куди взимку навідуються лісові мешканці, – розповідає головний мисливствознавець Сторожинецького лісгоспу Сергій Чистов. –  Особливу увагу цього року приділили забезпеченню кормової бази у вольєрі для зубрів. Адже завдяки успішній реалізації програми з відродження буковинського зубра, сьогодні у напівдиких умовах вольєру проживає 8 тварин, яких ми після їх адаптації випускатимемо у ліс».

Вольєр для утримання маточного поголів’я зубра європейського площею 81 га діє території Банилівського лісництва. Від мисливського господарства тут працює єгер Петро Песарюк.

«Усе літо ми інтенсивно працювали над розширенням пасовищ у вольєрі, бо раніше мали лише двох зубрів, а тепер у чотири рази більше, – розповідає Петро Ілліч. – Окрім того у вольєрі бігають 35 косуль разом з цьогорічним молодняком. Є про кого турбуватися. Тому ми накосили і складували 15 тонн сіна, заготовили 3 тонни вівса. У вольєрі в різних місцях поставили 10 годівниць, які вже наповнені сіном і кормовими добавками, а також 4 солонці з спеціальною сіллю з мінералами і вітамінами. На розчищених полях висіяли конюшину, інших багаторічні соковитих і поживні трави, засіяли озимину. Маємо також пів гектара топінамбурового поля. Словом, звірі будуть ситі».

За матеріалами останньої таксації, у лісових угіддях Сторожинецького лісгоспу є 130 оленів благородних, 360 косуль, 250 диких кабанів, рисі, вовки і 4-6 ведмедів, кількість яких варіюється через активну міграцію цього звіра. А також 27 голів диких зубрів.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

«При веденні лісогосподарських заходів обов’язково орієнтуємося на потреби мисливського господарства, – наголошує інженер лісових культур ДП «Сторожинецький лісгосп», кандидат сільськогосподарських наук Вадим Яковишин. – Плодові лісові дерева не відводимо у рубку, залишаємо для птахів та звірів. Вводимо в насадження дуби і буки, плоди яких є кормовою базою для фауни.

Мисливське господарство «Зубровиця» займає територію у 20,1 тис га з 39,7 тис га загальної площі Сторожинецького лісгоспу.

Додамо також, що з року у рік служба головного мисливствознавця Сторожинецького лісгоспу демонструє найкращі показники в області з боротьби з браконьєрством. Уже цього року на порушників законів про полювання складено 17 протоколів, з них троє притягнуті до відповідальності із відшкодуванням збитків на загальну суму 130 тис. грн.

null

На фото: єгер Банилівського лісництва Петро Песарюк біля годівниці, що у вольєрі для зубрів

За матеріалами прес-служби ДП «Сторожинецьке ЛГ».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews