Чернівецька молодь проти тютюнопаління

25.10.2018 23:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

23 жовтня для учнів 8-А класу Чернівецької гімназії № 5 студенти 25 групи 3 курсу медичного факультету № 2 провели просвітницьку акцію «Ні – тютюнопалінню! Ми – здорове покоління!»

Тютюнопаління – найбільш поширена шкідлива звичка, яка руйнує здоров’я людини, особливо підлітка. За оцінками ВООЗ близько третини населення нашої планети від 15 років і старше є завзятими курцями. Україна посідає 17 місце у світі за кількістю тих, хто курить. Особливо сумна статистика серед молоді: маємо друге місце в світі, і у віці 13-15 років курить більше 30% юнаків та дівчат.

З метою актуалізації проблеми тютюнопаління студентки Любов Градінар, Андріана Новак підготували і продемонстрували школярам презентацію та науково-популярний відеоролик, цікаво й доступно прокоментувавши їх. Учні зацікавлено слухали про нікотин та інші токсичні речовини, що входять до складу тютюнового диму (смола, канцерогени, чадний газ, синильна кислота, радіоактивний радон, кадмій тощо), а також їх токсичний вплив на організм людини. Студенти зауважили, що нікотин вважається найсильнішою отрутою рослинного походження і у вигляді цікавих фактів підкреслили його токсичність. Якщо до дзьоба пташки піднести лише скляну паличку, змочену нікотином, вона загине. Для людини летальна доза становить 2-3 краплі, це приблизно 20-25 сигарет, якщо їх викурити в один прийом.

Найбільше восьмикласникам сподобалася сценка у вигляді «рольової гри», під час якої студенти Тетяна Криворучко, Ірина Наритник, Андрій Приступа, Марина Тарабанчук оригінально представили наслідки негативного впливу тютюнового диму на організм людини. Кожен тримав роздрукований аркуш із ураженнями органів, які найбільш часто страждають у курців (легені, серце, зуби, шкіра) і коротко називав патологічні зміни в кожному з цих органів. Окремо розповіли про принцип роботи електронної сигарети, міфи про неї та небезпеку для курця, адже нікотин міститься у ній в рідкому стані, який є найбільш небезпечним і лише один його ковток може призвести до летальності.

З інтересом школярі прикріпили на плакат підготовлені студентами токсичні речовини, що містяться в сигаретах, слухаючи при цьому короткі коментарі студентів щодо негативних властивостей кожного складника тютюнового диму. На завершення інформаційної години школярі та студенти зробили спільний висновок «Ми – проти куріння!», який разом вписали у виготовлений просвітницький плакат.

За матеріалами прес-служби ЧОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews