Буковинка створила недільну школу в Італії

26.11.2018 19:47   Джерело: molbuk.ua
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Буковинка Вероніка Руснак розвиває недільну школу в Італії. Жінка є засновницею й директоркою недільної школи «Квіти України» у Бергамо.

Школа працює з 2013 року. У ній діти вивчають українську мову, історію, пісні, танці і навіть кухню, пише molbuk.ua.

«У Бергамо є така профспілка, яка захищає інтереси робітників. Там працювала українка Ольга Вдовиченко. У 2013 році я прийшла до неї, вона каже: "А ви, часом, не вчителька?" Кажу, вчителька, й запитую, як вона дізналася. Ольга Григорівна відповіла: "З вашої мови і очей". Вона запитала мене, що я думаю про створення української недільної школи. Я ж то давно думала про щось таке, але не знала куди звернутися",– розповідає директорка недільної школи "Квіти України» у БергамоВероніка Руснак.

Спочатку дітей у недільну школу Вероніка Руснак шукала через знайомих. Тепер вони приходять самі.

«Ми з Ольгою Григорівною звернулися в ораторіо (клуб при церкві), щоби нам надали місце для занять. Щоб знайти дітей телефонували до тих українців, яких ми уже знали, а ті вже телефонували знайомим. Так ми зібрали різновікову групу. Спершу у школі було 8 дітей. Ми створили сторінку у Фейсбуці. Так і пішов розголос про школу. Та це дуже повільний процес. Наразі у школі 17 учнів. Це дошкільнятка – 5-6 років. Перший та другий клас по 5 учнів. І двоє дівчаток, які є випускницями, але вони ходять до школи і займаються танцями. Підручники для навчання нам надала Чагорська школа на Глибоччині. Нехай вони списані, але на той час, коли було мало коштів, мало учнів, було важливо, щоб всі діти мали однакові підручники. Тепер ми помаленьку створюємо новий фонд підручників. Спершу школа була недільною. Потім батьки захотіли, щоб навчання було у суботу, бо у неділю йдуть на відпочинок чи у гості», – каже пані Вероніка.

Вчителі, які працювали за цим фахом в Україні, працюють у недільній школі в Італії на волонтерських засадах, жодних грошей вони за це не отримують. 

«Ця маленька школа стала осередком для небайдужих українців. Не тільки діти і батьки, але й молодь, люди, у яких діти й внуки в Україні, також приєдналися до нас. Ми беремо участь і у карнавалах, і на фестивалях, влаштовуємо майстер-класи з писанкарства, ліплення з тіста. Щороку беремо участь у традиційному Бергамському карнавалі, який проводиться в середині великоднього посту. Щороку обираємо різну тематику, коли почалася війна в Україні, ми йшли під гаслом «Ми за мир», – каже пані Вероніка.

За матеріалами https://molbuk.ua 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: molbuk.ua