Програма «Доступні ліки» діє на всій території Чернівців: перелік аптек

23.12.2018 21:25   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

З початку 2018 року комунальні медичні установи міста, які надають первинну медичну допомогу, є виконавцями урядової програми щодо відшкодування вартості лікарських засобів за рецептами.

Сім амбулаторно-поліклінічних закладів з 27.08.2018 року року змінили свою організаційно-правову форму з комунальних медичних установ на комунальні некомерційні підприємства (КНП), відповідно, з розпорядників коштів стали одержувачами. Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України та Порядку відшкодування вартості лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 17.03.2017 № 152 – комунальні некомерційні підприємства не можуть здійснювати відшкодування вартості ліків аптекам. У відповідності до листа МОЗ України виконання бюджетних програм, що стосуються відшкодуванню вартості лікарських засобів, було приведено у відповідність до вимог Бюджетного кодексу України. Протягом вересня 2018 року припинені діючи договори закладів первинки з аптечними закладами та укладені договори про відшкодування витрат з Управлінням охорони здоров’я Чернівецької міської ради.

Слід зазначити, що з 13 юридичних осіб які працювали з лікувальними закладами до 01.09 2018 року всі 13 – звернулися в управління з пропозиціями щодо  укладення договорів та подальшої роботи в рамках урядової програми «Доступні ліки», окрім двох юридичних осіб (ФОП «Юзяк» та ТОВ «Вілла-Фарм», які не звернулися в управління щодо укладення відповідного договору  (дані суб’єкти господарювання при наявності договору з КМУ щодо реалізації урядової програми з початку 2018 року до 01.09.2018 р. не здійснили жодного відпуску лікарських засобів пацієнтам за пільговими рецептами).  Управління охорони здоров’я співпрацює з усіма закладами аптечної мережі міста не залежно від місяця розташування та форми здійснення підприємницької діяльності, які звертаються з намірами працювати за державними та урядовими програмами ( п.2 Порядку відшкодування вартості лікарських засобів, затвердженому постановою Кабінету Мністрів України 17 березня 2017 року № 152). 

Чернівчани мають  право вільного вибору аптек, які працюють за договорами щодо реалізації урядової програми «Доступні ліки». Відрізняти дані аптеки від інших можна за наявності відповідної  наліпки.  Станом на 20.12.2018 року програма «Доступні ліки» діє на всій території міста. До реалізації медикаментів за пільговими рецептами залучено 34 аптечних пункти. Кількість чернівчан, які отримали рецепти за урядовою програмою «Доступні ліки» складає 67 194. За відповідний період виписано 111 895 рецептів, обсяг перерахованих аптечним закладам коштів складає 6 604,0 тис. грн. Всі кошти виділені на урядову програму використані  на 100% .    

Звіти про використання бюджетних коштів можна подивитися на  єдиному веб-порталі використання публічних коштів E-data.   Довідково: Нагадаємо, що урядова програма “Доступні ліки” почала діяти у квітні 2017 року 3 серпня 2018 року Міністерство охорони здоров’я затвердило новий реєстр препаратів урядової програми “Доступні ліки”, які пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою можуть отримати безоплатно або з незначною доплатою До оновленого реєстру ліків увійшов 261 препарат. 59 із цих препаратів пацієнти зможуть отримувати повністю безоплатно. Нагадаємо, раніше у програмі брали участь 239 препаратів загалом і 47 безоплатних.

Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, потрібно звернутись до лікаря, отримати рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Перелік аптек -учасниць урядової програми «Доступні ліки» в м. Чернівцях: ТзОВ “ЗІ” , ТзОВ “МФФ “Вако”, ПП “Гармонія 2000”, ФОП Блажієвська Олеся Михайлівна, ТзОВ “Маркет Універсал ЛТД”, ТОВ «Мед-Сервіс Львів», ТОВ “Комплекс”, ФОП Яринич Михайло Федорович, ТОВ “Комплекс”, ТОВ “Подорожник”, ТзОВ “Менго”, ТОВ «ВІА ОДК», ТзОВ “Центр Буковина”   Переглянути розташування аптек , які працюють за урядовою програмою «Доступні ліки» можна за посиланням:   https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1cNo0E_o2s-By_2H2y-tR3hUjJqw&ll=48.31935342984811%2C25.972226774186993&z=13 

За матеріалами http://chernivtsy.eu 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews