Порошенко став на бік бізнесу: обмеження ФОПів не буде, - блогер

28.02.2019 15:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Новини Буковини

Президент Петро Порошенко показав, що держава на стороні IT-сектора, повідомивши, що питання щодо законопроекту Мінсоцполітики щодо ФОП - закритий. Про це на своїй сторінці в Facebook заявила блогер і політичний експерт Світлана Кушнір.

«Нагадаю, що комусь дуже« розумному »прийшла в голову думка, як обкласти підприємців новим оброком. Наш Мінсоцполітики в рамках пошуку нових фінансових надходжень до бюджету запропонував законопроект, в якому бізнесу заборонялося оформляти своїх співробітників як фізичних осіб-підприємців - ФОП. Цей законопроект найсильніше б вдарив саме по IT-сектору. Оскільки саме в цій сфері більшість трудових відносин між працівниками і роботодавцями оформляються як раз таким чином », - написала Кушнір.

За її словами, це простий спосіб оптимізувати витрати на податки для підприємства, але саме завдяки цьому в даній сфері економіки України спостерігалося бурхливе зростання.

«Якби ця ініціатива міністерства пройшла, то багато українських компаній (а кажуть, що приблизно 99,9%) виявилися б на межі виживання. І вибір був би дуже простий: або йти в тінь і працювати нелегально, або переносити бізнес в Польщі, Таїланд, та хоч на край світу, або закриватися. Всі ці варіанти, очевидно, загальмували б розвиток вітчизняної економіки і знизили податкові надходження, тобто дали б ефект, зворотний очікуваному. Дивно, як цю просту залежність не простежили «світлі голови» з Мінсоцполітики, готові заради галочки поховати українську IT-індустрію. І щоб запобігти такому, в ситуацію довелося втручатися вже президенту. Петро Порошенко різко виступив проти цих міністерських «ініціатив» зі знаком мінус. За фактом його реакція реально врятувала від розорення десятки українських компаній », - зазначила експерт.

Вона також додала, що IT-сектор сьогодні забезпечує 4% українського ВВП, а за прогнозами, в наступні два роки цей показник досягне 6,8% ВВП.
«Це серйозний, багатомільярдний ринок з величезним потенціалом, здатним стати провідною галуззю української економіки. Вже зараз багато аутсорсингові компанії стають продуктовими, тобто не виконують іноземний замовлення, а виробляють власні сервіси, якими користуються по всьому світу », - повідомив блогер.

Проте, стверджує Кушнір, всю цю розвивається екосистему можна легко зруйнувати необдуманими рішеннями, на зразок тих, що запропонувало Мінсоцполітики.

«І той факт, що президент зайняв сторону бізнесу, дає надію, що держава вставляти палки в колеса айтішникам не буде. А значить, Україна зможе в тренді розвинених країн реалізувати перехід з сировинної економіки на високотехнологічну вже в доступному для огляду майбутньому », - підсумувала Світлана Кушнір.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews