На Буковині відбудеться відкриття персональної виставки майстра художньої вишивки Галини Дженикай «Барвисте перевесло»

12.03.2019 07:18   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

14 березня 2019 року о 14.00 у виставковій залі учбово-методичного центру культури Буковини (вул. Й. Главки, 1-а) відбудеться відкриття персональної виставки майстрині художньої вишивки, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Галини Дженикай «Барвисте перевесло».

Виставка триватиме до 1 квітня 2019 року.

Відвідувачі матимуть змогу побачити більше 50-ти робіт, серед яких жіночі та чоловічі сорочки, писанки та зразки авторських орнаментів.

Довідково. Галина Дженикай народилася у місті Кіцмань. Зростала у творчій родині, де всі жінки були вмілими майстринями: пряли, ткали, вишивали. Ще змалку вона опанувала ткацтво та вишивку, самотужки компонувала орнаменти.

Художню освіту здобувала у Вижницькому училищі прикладного мистецтва, яке закінчила 1975 року. Як вишивальниця утверджувалася під керівництвом відомої буковинської майстрині, заслуженого майстра народної творчості України Олени Гасюк.

Нині майстриня збирає та колекціонує традиційні буковинські зразки вишивки, експериментує у створенні власних орнаментів, чимало уваги приділяє вивченню художніх швів. Багато зразків її орнаментів для виготовлення рушників, серветок, чоловічих, дитячих сорочок, жіночих блуз було надруковано у журналі «Жінка». У композиційному плані творчі роботи Галини Дженикай відзначаються багатим колоритом та виконані у традиційних буковинських мотивах.

Це вже друга персональна виставка майстрині, перша відбулася у 2013 році в Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї. Творчі вироби Галини Петрівни Дженикай зберігаються у приватних колекціях в Україні та за кордоном.

За матеріалами ЧОДА.
null
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews