Хлопчик з аутизмом, картини якого «живуть» по всій Європі (фото)

13.05.2019 13:33   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

14-річний Данило Гулько з Чернівців уже став відомим художником навіть за межами України. Талановитий хлопчик із розладом аутичного спектра має унікальну техніку малювання.

Його імпресіоністичні картини замовляють до своєї колекції люди з різних куточків світу.

Мама Данилка Альона Гулько розповідає, що про діагноз сина запідозрили у ранньому дитинстві.

«Коли Данилкові виповнився рочок, він не зміг задути свічку. Син розвивався по-іншому, не так, як його однолітки…М розуміли, що у нього немає візуального контакту, що він реагує не так, як інші дітки. Він уже був особливчиком. Ми з чоловіком це підозрювали», каже вона.

Ускладнення у хлопчика помітили після щеплення КТП, яку Данилкові зробили у півтора року. Він став гіперактивним, не реагував на звертання. Та ніхто з лікарів не ставив хлопчикові діагноз.

«До того він грався спокійно, а після цього став дитиною з польовою поведінкою. Далі ми бачили, що він навіть грається інакше. Якщо це був конструктор, то він просто викладав частинки в рядочок, він не будував собі нічого. Він навіть не розумів звернень до нього. Ніхто з фахівців нам не поставив діагноз. Про те, що у нього аутизм, нам сказали в 4 роки в Криму. Та ще коли я туди їхала, вже знала, що він особливчик. Бо читала в інтернеті інформацію про аутизм та впізнавала в тих описах свою дитину», – розповідає Альона.

Хлопчика лікували медикаментозно, долучили спеціалістів. Він періодично проходить реабілітаційний курс.

Малювати Данилко почав із самого дитинства, але потім перестав. Повернувся до цього хобі в 11-річному віці. Батьки впевнені, що його успіхи у мистецтві – велика заслуга його наставниці Христі Венгринюк, яка займалася з Данилком.

«Його брат Лука ходив на малювання у студію «Монмарт». Данилка ми брали з собою. Якось він туди зайшов, і в нього був такий захопливий погляд. Він рідко звертається до когось повними фразами, а тоді спитав: «Мамо, можна я також буду з дітками малювати?» Прийшовши додому, він запитав, коли у нього наступний урок, і захотів піти малювати далі. Він мало кого підпускає до себе, та з Христею у них якась хімія. Вона спілкується з ним так, як і я. Відтоді малювання – його улюблена справа», – каже Альона.

Найчастіше Данилко малює небо, воду, незвичні пейзажі.

null
Фото: "Шпальта"

«Він любить яскраві кольори. Мабуть, у художній школі йому б не дозволили так малювати, а Христина його не обмежує ні в чому. У нього індивідуальна техніка, таких мазків не може повторити ніхто. Це імпресіоністичний стиль, у якому він залишається»,  – додає мама Данилка.

Перша виставка картин хлопчика відбулася 2016 року в Генеральному Консульстві в Мілані. У Чернівцях першу експозицію робіт талановитого Данилка презентували 2017. Через рік тут було ще дві його виставки.

Картини хлопчика купують люди з різних країн. Юний художник радіє такому визнанню, та цінує не матеріальне, а те, що він зможе зробити за зароблені кошти.

«Для нього картини не просто продаються, бо цінності грошей він не усвідомлює. Він каже: «Мамо, моя картина буде жити у будинку». Часто люди показують інтер’єр оселі, і Данік малює сеціально під той чи інший колір, та все одно він усе інтерпретує по-своєму.  Його роботи є в Америці, Німеччині, Італії. За ці роки він продав близько 200 робіт. Він знає, що продасть картину і зможе поїхати на реабілітацію чи на море. Син дуже хоче побути біля води, тому ми часто з ним подорожуємо. Вода його заспокоює і надихає», – розповідає Альона Гулько.

Роботи хлопчика коштують від 40 до 350 євро. Малює він майже постійно у вільний від школи час.

«Вмикаємо йому фонову музику, і він може творити годинами. Коли він малює – він щасливий. Я дуже сподіваюся, що він себе знайшов. Що це те, що дозволить йому реалізуватися у житті та дихати сповна», – тішиться мама талановитого Данилка.

null
Фото: "Шпальта"

За матеріалами shpalta.media

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews