«Вуличне радіо» у Чернівцях: всі «За» і «Проти»

13.05.2019 17:52   Джерело: CvNews
Опубліковано : Буковинський Новинар

Нещодавно на багатьох інтернет ресурсах було розміщено завідомо недостовірну інформацію  з приводу діяльності «Вуличного радіо». Особливо прикро, що більшість з домислів висловив сам міський голова м. Чернівці в інтерв’ю телеканалу ТВА. Отож я, підприємець Нитка Олег,  як власник та ініціатор проекту «Вуличне радіо», хочу дати відповідь на всі домисли.

Отож, починаємо, фейк №1 – про те, що ми не є оперативними та  інформацію для трансляції потрібно передавати нам через флешку. І це в 21 столітті, коли є швидкісний інтернет. «Вуличне радіо» - це комплекс технічного і програмного забезпечення, котрий дозволяє передавати інформацію до 5-ти хвилин з моменту завантаження її в систему. Оскільки ми самі є розробниками програмного забезпечення, наші програмісти постійно вдосконалюють його і ,станом на сьогодні, остання версія програмного забезпечення повністю відповідає вимогам КОДЕКСУ  ЦИВІЛЬНОГО  ЗАХИСТУ  УКРАЇНИ  та положенню  «Про організацію  оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2017 року №733. Окрім того, система сповіщення «Вуличне радіо» була презентована в Департаменті організації заходів цивільного захисту населення Державної  служби України з надзвичайних ситуацій м. Києва, де отримала схвальні відгуки спеціалістів, що підтверджується відповідним листом №16-763/163 від 17.01.2019 року, де  сказано: «При проведенні реконструкції місцевих автоматизованих систем центрального оповіщення, можливе використання «Вуличного радіо», як одного із засобів інформування населення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та доведення інформації з питань цивільного захисту в місцях з масовим перебуванням людей». Також, можливості нашої системи були презентовані і в Управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернівецької міської ради, де також були достойно оцінені відповідними спеціалістами, що підтверджено листом 15/25-05 від 03.01.2019 року, цитую: «Розглянувши звернення керівника ТОВ «Українське інформаційне агентство «Вуличне радіо» Нитки О.Б. та обговоривши його з керівниками зацікавлених структурних підрозділів Чернівецької міської ради, вважаємо за доцільне і необхідне запровадження подібної локальної системи оповіщення, як складової частини загальноміської системи оповіщення населення …».. Зокрема, в місті Рівне дана система буде змонтована і введена в експлуатацію вже в травні цього року, а в Тернополі, Івано-Франківську, Хмельницькому та ще ряді міст, де отримано дозволи (адже ніхто не буде вкладати кошти без впевненості в завтрашньому дні) система буде повністю модернізована до кінця цього року.  Отож, як ми бачимо, спеціалісти усіх міст, де було презентовано систему оповіщення «Вуличне радіо», дають схвальні відгуки, в тому числі і Чернівецькі, тому виглядає досить дивно,що в той самий час міський голова  не володіє цією інформацією. Хотілося б зазначити, що новини міської ради, котрі щотижня присилає нам прес-служба, ніхто на USB флеш накопичувачах не передає і  в трансляцію їх ми ставили і ставимо дуже оперативно… Можливо тому, що для цього є інтернет?

Фейк №2 про невчасне опублікування проекту відповідного рішення на сайті Чернівецької міської ради. Згідно статті 40 регламенту Виконкому Чернівецької міської ради встановлено порядок оприлюднення проектів рішень. Відповідно до цієї статті, проекти оприлюднюються їх виконавцями на офіційному веб-порталі Міської ради не пізніш, як за 20 робочих днів до дати їх розгляду Виконавчим комітетом і містяться там до моменту прийняття щодо них рішень Виконавчим комітетом та набрання ними чинності. Тепер прошу звернути увагу на скрін шот офіційного сайту Чернівецької міської ради.

null

Як ми бачимо, проект рішення був опублікований на офіційному веб-порталі Міської ради ще 25 лютого 2019 року, а рішення прийняте виконкомом 26 березня 2019 року. Тобто, проект рішення був опублікований вчасно і «відвисів» не 20, як потрібно, а цілих 30 днів до дня його розгляду.

Фейк №3  на зупинках громадського транспорту, як і в маршрутних авто, звукова реклама заборонена.

Варто відкрити  Закон України про рекламу і прочитати пункт 5 статті 18 : «Забороняється      розповсюдження      реклами       через
радіотрансляційні,  або  інші звукові мережі сповіщання пасажирів у
транспортних  засобах  громадського  користування,   на   станціях
метрополітену,  вокзалах,  в  портах  та  аеропортах,  за винятком
розповсюдження соціальної реклами». Жодного слова про заборону трансляції аудіо реклами на зупинках громадського транспорту. А пункт 5 статті 16 цього ж закону говорить: «Перелік  обмежень  та  заборон  щодо розміщення зовнішньої реклами, встановлений цим Законом, є вичерпним». Тому робити власні судження недоцільно, адже законодавець чітко передбачив перелік заборон і, в даному випадку, зупинки громадського транспорту не підпадають під нього.  

Фейк №4 занадто гучне звучання

Я, як фізична особа підприємець, щорічно замовляю заміри еквівалентного рівня шуму на зупинках громадського транспорту, де відбувається віщання «Вуличного радіо», котрі проводяться Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр МОЗ України». Згідно неодноразово проведених відповідними спеціалістами вказаних замірів,було встановлено, що рівень шуму не перевищує встановлених норм  згідно ДСН №173 від 19.06.1996р., що і було зафіксовано у відповідних протоколах.

Чому виникло дане питання і чому три з половиною роки для міського голови все було добре: і новини надсилалися та продовжують надсилатися щотижня, і вчасно транслюються, а тепер в один момент все стало погано? Причина, на мою думку, проста - банальне протистояння міського голови і депутатського корпусу. «Вуличне радіо» з  моменту свого відкриття надає Чернівецькій міській раді ефірний час для висвітлення її діяльності. Ефірний час надається як виконавчому органу, так і депутатському корпусу. Причому, ми не втручалися і не втручаємося в зміст інформації, що надається,адже інформація надсилається прес службою Чернівецької міської ради і не редагується нашими працівниками. Мабуть, той факт, що на «Вуличному радіо» транслюється інформація про діяльність не лише міського голови, а й депутатського корпусу, і став причиною того, що діяльність «Вуличного радіо» в м.Чернівці стала незручною. Внаслідок цього, продукуються та поширюються різноманітні фейкові причини для того, щоб закрити «Вуличне радіо», так би мовити, забрати неугодних, і можливо дозволити провадити діяльність лояльній до мера міста компаніі.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews