Буковинцям повідомляють, як отримати безоплатну правову консультацію про вибори

08.07.2019 20:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори народних депутатів України. Як захистити свої виборчі права? Чому не варто робити селфі у кабінках для голосування? Який порядок включення у списки виборців на закордонних дільницях? Відповідь на ці та інші актуальні питання охочі мають змогу отримати безкоштовно.

Про це буковинців поінформували під час зустрічі, яка відбулась на КП «Калинівський ринок» у Чернівцях.

Кожна людина, маючи лише доступ до інтернету, може отримати правову консультацію через довідково-інформаційну платформу «WikiLegalAid». У базі правових консультацій міститься більше 1400 консультацій з найактуальніших правових питань (https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php). Зокрема там розміщені актуальні правові консультації про те, як реалізувати своє виборче право та які існують способи його захисту. Наприклад:

  • порядок організації голосування виборців за місцем перебування;
  • порядок включення до списку виборців;
  • тимчасова зміна місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси;
  • порушення таємниці голосування;
  • включення у списки виборців на закордонних дільницях.

Фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області та ГО «Опора» вже не вперше спільно інформують громадян про виборчі права. Громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі «Опора» у Чернівецькій області Василь Купіна під час зустрічі із працівниками ринку наголосив: «Навіть якщо Ви змінювали місце голосування на парламентських виборах 2014 року чи президентських виборах 2019 року, процедуру необхідно повторити. Однак особливість парламентських виборів у тому, що у разі зміни місця голосування не в межах свого виборчого округу виборцю дадуть лише один бюлетень – за партійними списками», - розповів Василь Купіна.

Присутнім нагадали, що для зміни місця голосування потрібно:

  • До 15 липня прийти до найближчого органу ведення Державного реєстру виборців.
  • Пред’явити паспорт громадянина України/тимчасове посвідчення громадянина України.
  • Написати вмотивовану заяву про тимчасову зміну місця голосування (форми заяви – на офіційному веб-сайті Державного реєстру виборців  у розділі «Виборцям» -«Тимчасова зміна місця голосування». Також можна отримати безпосередньо в органі ведення Державного реєстру виборців).
  • Отримати посвідчення про тимчасову зміну місця голосування.

У день виборів не збудьте тимчасове посвідчення!

Інформація надана Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області у рамках реалізації право просвітницького проекту «Я маю право».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103 
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними)

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews