На Буковині зростає кількість вакцинованих дітей

20.08.2019 22:28   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


Департамент охорони здоров’я ОДА повідомляє, що в період з 2016 до 2018 років охоплення щепленнями серед дітей віком 1 рік в Україні зросло у рази.

Найбільше немовлят вакцинованих проти кору, паротиту та краснухи: щеплення отримали  понад 90% дітей 1 року.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, за три роки кількість щеплених від кору дітей віком 1 рік зросла вдвічі: у 2016 році цей показник був менш як 45%. Крім планових щеплень, вакцинацію проводили й для тих дітей, які раніше не отримали необхідних доз вакцин.

Зріс рівень вакцинації й від інших хвороб. Якщо у 2016 році щеплення від кашлюку, дифтерії та правцю мали всього 21% немовлят, то у 2018 році – втричі більше  – 67,5%. Також майже втричі збільшилась кількість дітей, які мають захист від гепатиту B (65,2%). Зросли показники й вакцинованих від туберкульозу – 84% та від поліомієліту – 69,2%.

Аналогічно показники щодо стану імунізації дітей першого року життя зростають й у Чернівецькій області. У рамках протидії ряду інфекційних захворювань рівень вакцинація дітей однорічного віку у порівнянні з 2016 роком у 2018 році зріс відразу у декілька разів. Зокрема, у 2016 році кількість дітей першого року життя, які були охоплені щепленням проти кору, паротиту, краснухи, становила 51,1%, а вже у 2018 році цей показник склав – 93,5% від потреби.

Суттєвого зросту також зазнав рівень вакцинації від кашлюка, дифтерії, правця, який у 2016 році становив тільки 20,8%, а вже у 2018 році – 74,7 % від потреби.

Утім навіть таких показників недостатньо. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб 95-98% всього населення були вакциновані. Раніше в Україні понад 10 років поспіль щорічно від кору щеплювалися менше ніж 60% дітей. За ці роки кількість невакцинованих лише зростала. Як результат – спалах кору, який триває в Україні від літа 2017 року. За цей час захворіли понад 115 тисяч людей, 39 – померли від ускладнень кору.

Протягом 2019 року Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА продовжує здійснювати посилений контроль за станом проведення імунізації мешканців області. Днями питання вакцинації, як питання національної безпеки, розглядалось під час засідання обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. У ході засідання було відзначено, що найбільше занепокоєння викликає рівень імунізації дітей у Путильському, Хотинському, Герцаївському та Вижницькому районах області. Комісія прийняла рішення про те, що усі діти обов’язково повинні бути щепленні, відповідно до Національного календаря. Відтак, найближчим часом вживатимуться посилені заходи щодо щеплення дітей дошкільного та шкільного віку. Зокрема 22 серпня заплановано проведення наради фахівців Департаменту охорони здоров’я та Департаменту освіти та науки щодо активізації вакцинації дітей у школах та дитячих садках.

Область забезпечена достатньою кількістю якісних та ефективних вакцин від усіх хвороб за Календарем. Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у Департамент охорони здоров’я Чернівецької ОДА. Контакти на сайті ДОЗ за посиланням: http://www.medcv.gov.ua/kontakty

Календар профілактичних щеплень: http://bit.ly/2RLKisV

За матеріалами ЧОДА
 
null
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews