Більше 12 мільйонів гривень надійшло в область для придбання житла дітям-сиротам Буковини

26.08.2019 20:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

популярне


В ОДА під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Василя Гостюка відбулось засідання комісії із забезпечення житлом дітей-сиріт.

Як зазначив Василь Гостюк, в область надійшли кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, в сумі 12 650 300 гривень.                                                

Відповідно до вимог Порядку та умов районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських, сільських, селищних рад, об’єднаних територіальних громад (місцеві комісії) надали пропозиції обласній комісії стосовно спрямування коштів субвенції за напрямками та об’єктами на суму 127 939 526,4 гривень.

Субвенція, насамперед, пов’язана із реформуванням системи інституційного догляду та виховання дітей, тому в першу чергу має на меті сприяння реалізації прав дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, на виховання у сім’ї  або умовах, наближених до сімейних, шляхом забезпечення місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування фінансовими ресурсами для придбання, будівництва або капітального ремонту/реконструкції житла для дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ), будівництва малих групових будинків (МГБ).

Пропозиції щодо потреби в коштах для придбання ДБСТ становлять 5 026 634,4 тис.грн.та надійшли від 2-х ОТГ, зокрема:

Великокучурівська - на суму 2 153 018,40 грн для придбання цегляного будинку, електрофікованого, в якому є газове опалення, водовідведення. Стан задовільний - ремонту не потребує, придатний для проживання, облаштований меблями. На території літня кухня, з житловою кімнатою. Гараж, два сараї, вбиральня, криниця. Подвір’я огороджене, вимощене тротуарною плиткою. В наявності фото, оцінка майна. Загальна площа складає 196,3 кв.м., житлова - 131,4 кв.м. будинок передбачений для мінімум 5-6 дітей;

Великокучурівська ОТГ також надала рецензований звіт про оцінку майна (акт оцінки майна) зазначеного будинку на суму 3 000 гривень.

Відповідно до пункту 17 Порядку та умов гранична вартість придбання житла для ДБСТ визначається за формулою:

ГВЖ = (21 х 1 2 + 10 + (10 х Nі)) х Вг х Км,

де  12 - кількість дітей разом із батьками-вихователями;

Nі - кількість дітей з інвалідністю;

Вг - вартість (гривень) 1 кв. метра загальної площі житла в населеному пункті, в якому буде придбано житло для дитячого будинку сімейного типу;

Км - коефіцієнт збільшення граничної вартості 1 кв. метра загальної площі житла для міст, визначених в абзаці шостому цього пункту.

Гранична вартість придбання ДБСТ для 6 дітей та 2 батьків-вихователів складає 1 952 304 грн.

Разом з цим, згідно з пунктом 6 Порядку та умов видатки пов’язані з фінансуванням оформленням права власності на житло, земельну ділянку, на якій розташоване житло, сплатою передбачених законодавством податків, зборів, платежів, здійснюється за рахунок місцевих бюджетів або інших джерел, не заборонених законодавством.

Беручи до уваги вищевикладене, сума на придбання ДБСТ Великокучурівською ОТГ не може перевищувати 1 955 304 грн. (1 952 304 грн.+3000 грн.).

Юрковецька ОТГ - на суму 2 873 616 гривень.

Юрковецька ОТГ надала лише протокол засідання місцевої комісії, який не затверджено в установленому законодавстві порядку, та без надання документів, передбачених пунктом 13 Порядку та умов.

На виплату грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для 319 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, які перебувають на квартирному обліку, місцеві комісії надали потребу у коштах в розмірі 122 912 892,00 грн., зокрема в розрізі років взяття дітей на квартирний облік:

  • 2012р. - 9 дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;
  • 2013р. - 40;
  • 2014р. - 40;
  • 2015р. - 39;
  • 2016р. - 33;
  • 2017р. - 42;
  • 2018р. - 69;
  • 2019р. – 47.

Відповідно до пункту 19 Порядку та умов право на отримання житла за рахунок субвенції або грошової компенсації за власним вибором мають діти в порядку черговості взяття на квартирний облік.

Беручи до уваги викладене вище, комісія запропонувала при розподілі коштів субвенції між бюджетами міст обласного значення, районними бюджетами та бюджетами ОТГ за напрямками, відповідно до поданих місцевими комісіями пропозицій забезпечити:

100% потребу у виплаті компенсацій особам з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на квартирному обліку  з 2012 року;

- пропорційно до потреби, осіб, які перебувають на квартирній черзі з 2013 року.

 

 
За матеріалами ЧОДА 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews