Буковинські податківці нагадують: доходи отримані від «квартирантів» підлягають оподаткуванню

02.09.2019 21:36   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Буковинські податківці нагадують, що громадяни, які здають нерухомість в оренду, зобов’язані сплачувати податки.

Відтак, кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18 відсотків та 1,5 відсотків військового податку.

Власник квартири фізична-особа в залежності від порядку оподаткування може здавати в оренду житло двома способами.

Перший - здає в оренду своє майно як фізична особа. Другий - власник житла здає його в оренду в порядку комерційної діяльності, яку веде в статусі фізичної особи-підприємця (ФОП). У цьому випадку він має право зареєструватися в одній з груп платників єдиного податку. Виконувати фіскальні зобов’язання треба за правилами обраної групи.

Оподаткування доходів від здачі житла в оренду

За правилами статей 319 і 320 Цивільного кодексу України (ЦКУ), власник майна має право вільно ним розпоряджатися і використовувати, в тому числі, для підприємницької діяльності. Це положення дає можливість власникам житла здавати його в оренду на основі платного договору. Орендодавець та орендар самі визначають розмір плати за користування житлом. У пункті 170.1.2 статті 170 Податкового кодексу України (ПКУ) зазначено, що розмір податкового зобов’язання з доходу від здачі житла в оренду обчислюють на основі орендної плати, зазначеної в договорі. Сума фіскального зобов’язання не може бути меншою за мінімальну суму платежу за повний чи неповний місяць оренди.

Мінімальну суму орендної плати щороку визначають органи місцевого самоврядування. Мінімальна сума орендного платежу визначається за Методикою визначення мінімальної суми орендного платежу за нерухоме майно фізичних осіб, затверджено постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1253, виходячи з мінімальної вартості місячної оренди одного квадратного метра загальної площі нерухомості з урахуванням місця її розташування, інших функціональних та якісних показників, що встановлюються органом самоврядування села, селища, місця, на території яких вона розташована.

До прикладу, у Чернівцях з 1 січня 2017 року змінено мінімальну вартість оренди квадратного метра площі нерухомого майна. Рішенням виконавчого комітету Чернівецької міської ради від 28.12.2016р. № 836/258 затверджена мінімальна вартість місячної оренди одного квадратного метру загальної площі нерухомого майна без врахування податку на додану вартість в наступних розмірах для приміщень, що використовуються під некомерційну діяльність, у тому числі для проживання фізичних осіб – 10 грн; виробничу діяльність – 20 грн.; комерційну діяльність – 30 грн. Департамент економіки міської ради при проведенні розрахунків плати за оренду приміщень, що належать до комунальної власності територіальної громади м. Чернівців, керуватиметься затвердженою мінімальною вартістю місячної оренди одного квадратного метра загальної площі.

Орендодавець в поточному році сам обчислює і сплачує податок щокварталу. Виплату, за правилами статті 170 ПКУ, податкову виплату треба зробити протягом 40 календарних днів, після останнього дня минулого звітного періоду.

Застосування штрафних санкцій

За несплату податку в термін, за правилами статті 127 ПКУ, орендодавці платять штрафи в таких розмірах: 10% від величини не сплаченого вчасно податкового зобов’язання – при запізненні з платежем на 30 календарних днів включно; 20% від величини не сплаченого вчасно податкового зобов’язання – при запізненні з платежем на термін більше 30 календарних днів.

За матерілами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews