Перерахунок пенсій, прожитковий мінімум та штрафи за євробляхи. Що чекає буковинців у грудні?

02.12.2019 10:05   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

В останній місяць 2019 року буковинців очікує ціла низка змін – від облаштування п’ятиповерхівок ліфтами до перерахунку пенсій.

Які нововведення, що вплинуть на життя жителів Чернівецької області, нас очікують уже за два тижні, - пише molbuk.ua.

 


Збільшення розміру прожиткового мінімуму

З 1 грудня 2019 року збільшується розмір прожиткового мінімуму, що вплине на деякі виплати, які залежать від розміру прожиткового мінімуму.
Таким чином, з 1 грудня розмір прожиткового мінімуму становитиме:

– загальний показник – 2027 грн;

– дітям до шести років – 1779 грн;

– дітям віком від шести до 18 років – 2218 грн;

– працездатним особам – 2102 грн;

– особам, які втратили працездатність – 1638 грн.


Перерахунок пенсій

У зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму Пенсійний фонд проведе автоматичний перерахунок мінімальних пенсій. Мінімальна пенсія складатиме 1638 гривень, і це буде третім підвищенням у 2019 році – попередні перерахунки відбулись у січні та липні.

Також передбачаються доплати для низки пільгових категорій населення.

Штрафи за "євробляхи"

До 31 грудня завершиться термін відтермінування штрафів для власників не розмитнених автомобілів.

Закон про відтермінування штрафів за використання авто на іноземній реєстрації Верховна Рада ухвалила 12 вересня 2019 року. Ухвалений документ на стадії законопроекту передбачав відтермінування штрафів на 90 днів – до 22 листопада 2019 року. Але в кінцевій редакції передбачено відтермінування до 31 грудня 2019 року включно.

Раніше нардепи вже відтерміновували на три місяці, до 22 серпня, запровадження штрафів для власників авто з єврономерами. У листопаді 2018 року парламент ухвалив закони, які встановлюють пільговий (тимчасовий) термін розмитнення автомобілів, а також посилюють відповідальність громадян за використання автомобілів на єврономерах. Ці закони передбачають, що за керування нерозмитненим автомобілем з іноземною реєстрацією запроваджується штраф до 170 тис грн.

Визначення переможців "Бюджету участі.

У грудні 2019 року Чернівецька міськрада має оголосити проекти "Бюджету участі", які отримали найбільшу підтримку і на реалізацію яких будуть виділені гроші. Як зазначається у повідомленні прес-служби ратуші, ці проекти почнуть реалізовувати у 2020 році.

Нагадаємо, цього року участь у проекті взяли 104 малих та великих проекти на загальну суму 108,7 млн грн. Найбільша кількість проектів стосувалася сфери освіти, спорту, охорони здоров’я та комунального господарства. До голосування допустили 94 проекти, оскільки 10 не набрали необхідної кількості підписів на попередньому етапі. Голосування тривало упродовж двох тижнів – з 10 жовтня.

Нова Буковинська митниця

У грудні має офіційно запрацювати нова Буковинська митниця Державної митної служби України. Таку заяву кілька тижнів тому зробив глава Держмитслужби Максим Нефьодов. За його словами, наразі триває процес ліквідації Чернівецької митниці, яка підпорядковується Державній фіскальній службі.


Наразі нову митницю на Буковині тимчасово очолює екс-керівник митного поста "Кельменці" Ілля Самушко. За словами Нефьодова, на митниці очікуються "дуже суттєві кадрові чистки серед вищого керівництва".

 

"Це останній шанс для людей показати себе. Хто продемонструє себе надійним, ефективним, чесним і професійним працівником, звичайно, може не хвилюватися за своє робоче місце, адже він буде переведений в Держмитслужбу на постійну основу. Ми будемо шукати можливості залучення до роботи найкращих кадрів", – сказав Нефьодов.

Звільнення призваних військовослужбовців

У грудні завершиться період звільнення у запас призваних у 2018 році військовослужбовців. Відповідний наказ міністр оборони Андрій Загороднюк підписав у вересні цього року.


"Звільнити у жовтні-грудні 2019 року в запас із Збройних сил України та Державної спеціальної служби транспорту військовослужбовців, які відслужили встановлені строки строкової військової служби", – сказано у ньому.

Так, наказано звільнити у запас військових зі ступенем вищої освіти "магістр" або "спеціаліст", призваних у жовтні-грудні 2018 року, та інших військових, призваних у квітні-травні 2018 року.

Окрім того, в грудні завершується осінній військовий призов на строкову службу осіб, яким виповнилося 20 років, та старших осіб, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Ліфти будуть обов’язковими навіть для п’ятиповерхівок

В Україні з 1 грудня набудуть чинності нові державні будівельні норми, які змінюють правила будівництва нових та реконструкції вже збудованих житлових будинків.


Нові ДБН дозволять проектувати кухні-ніші в квартирах, підвищують вимоги до енергоефективності житла, їх інклюзивності та доступності, регламентують обов’язкові ліфти від 4-го поверху, прибирають застарілу норму проектувати радіоточки в кожній квартирі, дозволяють вбудовувати громадські заклади на будь-яких поверхах та багато інших змін.

Ці зміни почнуть діяти з 1 грудня і будуть обов’язковими до виконання і розповсюджуватимуть на нове будівництво, реконструкцію, капремонт і технічне переоснащення житлових будинків висотою до 73,5 метрів включно.

Вибори в ОТГ

У грудні відбудуться перші місцеві вибори у двох об’єднаних територіальних громадах Чернівецької області. Зокрема, 22 грудня такі вибори відбудуться у Сучевенській сільській ОТГ Глибоцького району.


Окрім того, 29 грудня перші місцеві вибори відбудуться у Кадубовецькій сільській ОТГ Заставнівського району. Відповідні рішення про призначення місцевих виборів раніше ухвалила Центральна виборча комісія.

Скільки будемо відпочивати?

Грудень буде насичений святковими днями. Так, католики 25 грудня будуть святкувати Різдво, яке припадає на середу. У 2017 році Верховна Рада підтримала рішення зробити це свято вихідним днем. З прийняттям цього законопроекту Різдво відзначається в Україні двічі – 25 грудня за григоріанським календарем і 7 січня – за юліанським.


Також Кабмін призначив перенести два робочих дні, щоб з початком Нового року українці відпочили чотири дні поспіль. Отже, робочі дні 30 і 31 грудня (понеділок і вівторок) переносяться на суботи 21 і 28 грудня. Відповідно, відпочивати у грудні українці будуть 10 днів. В останній місяць року нас чекає 21 робочих день.

Вихідні дні у грудні: 25 грудня – Католицьке Різдво; 30 грудня – вихідний день, який попередньо відпрацьовуємо в суботу, 28 грудня; 31 грудня – переддень Нового року.

 

Джерело: "Молодий буковинець"

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews