У Чернівцях обговорили користування земельними ділянками водного фонду

24.12.2019 23:51   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

23 грудня 2019 року в обласній державній адміністрації відбулось засідання комісії з питань мобілізації платежів до державного та місцевих бюджетів на території області.

На порядку денному розглядалося питання «Стан виконання розпорядження обласної державної адміністрації від 07.11.2018 №1215-р «Про впорядкування роботи, пов’язаної з наданням в оренду водних об’єктів» та надходження коштів від оренди водних об’єктів (ставків) до державного та місцевих бюджетів».

У заході Департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації представив в.о. директора Департаменту Богдан Бойчук, який проаналізував на прикладі районів області стан виконання розпорядження та розповів про основні аспекти щодо порядку укладання договорів оренди водних об’єктів, нарахування та сплати орендної плати за використання земельних ділянок водного фонду та переліку виставлених на земельні торги (аукціони) земельних ділянок водного фонду, які знаходяться за межами населених пунктів.

Зокрема, він зазначив, що в області нараховується 816 земельних ділянок водного фонду (ставків) (в т.ч.: в межах - 131, за межами – 685). З них передані в оренду – 529  ділянок, які використовуються за цільовим призначенням (в т.ч.: в межах - 81, за межами – 448).

Не перебувають в оренді 287 земельних ділянок (з яких 50 - знаходяться в межах населених пунктів і 237 - за межами).

На земельні торги (аукціон), виставлені 113 земельних ділянок водного фонду, що знаходяться за межами населених пунктів.

Департамент агропромислового розвитку ОДА, згідно з покладеними на нього повноважень, здійснює впорядкування земельних ділянок водного фонду (водних об’єктів) до норм чинного законодавства.

Станом на 1 грудня 2019 року прийняте 41 розпорядження щодо продовження договорів оренди земельних ділянок водного фонду (у т.ч. у  2019 р. – 14 (водні об’єкти).

З них виконані 25 розпоряджень щодо укладення договорів оренди та реєстрації в державному реєстрі (у т.ч  у 2019 р. – 9 водних об’єктів).

Департамент агропромислового розвитку ОДА провів 7 аукціонів з продажу права оренди на земельні ділянки (з них   5 – по водних об’єктах (у комплексі із земельними ділянками). Щорічно, за результатами аукціонів, до обласного та місцевих бюджетів надходитиме 330 тис. грн.

Робота триває, і 26 грудня Департамент агропромислового розвитку ОДА буде проведе ще 2 аукціони щодо продажу права оренди водних об’єктів у комплексі із земельними ділянками.

За підсумками засідання комісії вирішили рекомендувати районним державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування, об’єднаним територіальним громадам:

- вжити заходів щодо проведення у 2020 році робіт з оновленої нормативно грошової оцінки земель тих населених пунктів, які потребують;

- увідповіднювати вимог чинного законодавства договори оренди водних об’єктів, де орендна плата за земельні ділянки водного фонду у відсотках до нормативно-грошової оцінки складає 3 та менш як 3 відсотків.

- вжити заходів щодо прискорення виставлення на аукціон водних об’єктів (земельних ділянок водного фонду).

Крім того, прийняті рішення доручити Головному управлінню ДФС у Чернівецькій області щопівроку (до 15 липня та до 15 січня) надавати обласній державній адміністрації інформацію щодо сплати орендної плати за земельні ділянки водного фонду орендарями водних об’єктів (ставків) в межах та за межами населених пунктів в розрізі суб’єктів господарювання для відома та відповідного реагування.

З презентаційними матеріалами можна ознайомитися тут.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews