Сотні онкохворих на Буковині потребують паліативної допомоги

09.02.2020 14:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Лікарі-онкологи розповіли про необхідність хоспісу у Чернівецькій області.

Хоспісні паліативні пацієнти - це не тільки онкохворі пацієнти, таких десь 80-85 відсотків, решта - це післяінсультні хворі та інші, розповів у програмі Суть Речей на Радіо 10 Ілля Тащук, координатор групи експертів за фахом "Онкологія". "Зараз одним із пакетів, згідно з яким можна отримати договір з НСЗУ, є надання паліативної допомоги і ще одним – це надання мобільної паліативної допомоги. Дуже добре, що мобільна паліативна допомога відкрита до підписання угод до кінця року, тому що, насправді, Чернівецька область не готова до надання мобільної паліативної допомоги, а паліативну допомогу, як таку, наш заклад (онкодиспансер) надає. Мені відомо, що зараз Вашківці формують з тієї лікарні, яка була, хоспісне відділення, тобто у тих приміщенннях, які звільняються, або ті лікарні, які не можуть, або не бачуть напрямків щодо подальшого підписання договорів з НСЗУ, можливо перепрофілюються у цьому напрямку. Тому, нам здається, що цей елемент до кінця року буде якось вдосконалений і впроваджений у нашій області", - зазначив Ілля Тащук.

Водночас, створити в області мобільний хоспіс буде важче, додає лікар. 

"Якщо ми говоримо про європейський зразок, то це має бути 30-40 стаціонарних ліжок, бажано 3-4 заклади, які розкидані по області і, відповідно, при цих закладах можуть бути мобільні бригади, які мають розклад, за яким вони відвідують цих пацієнтів вдома, з метою знеболення, з метою елементарного спілкування, парентерального харчування, якщо є необхінідсть. Зазвичай, це робить медична сестра, або лікар, якщо бачать, що вдома не справляються з тими завданнями які є, цей пацієнт може бути транспортований до стаціонарного відділення", - розповів лікар. Ілля Тащук каже, сьогодні у Чернівецькій області 450 дорослих паліативних онкопацієнтів.

"Жодна людина не винна у тому, що вона має померти".

Онкохворих дітей, які потребують паліативної допомоги, на Буковині шестеро, розповів у програмі Суть Речей на Радіо 10 Михайло Гнатюк, завідувач кардіоонкогематологічним відділенням обласної дитячої клінічної лікарні Чернівців. 

"Звичайно, що нам вкрай необхідний хоспіс в місті Чернівці, чи в області. Чому? Тому що у нас дуже багато є дітей, котрі потребують хоспісної допомоги. На жаль, у відділенні тримати цих дітей ми не можемо, тому що у нас і так іде перевантаження. У нас в районних лікарнях теж немає умов для перебування цих дітей. У Львові є мобільний хоспіс, тобто дитина знаходиться вдома, а приїжджають медики, роблять ін’єкції, дають знеболюючі, я думаю, що ми скоро до цього теж дійдемо. І я скажу, це вкрай необхідно, тому що є форми новоутворень, які просто не піддаються лікуванню. І залишити наодинці батьків і дитину, і не допомагати, я вважаю, що це злочин, не тільки перед хворими, але й перед Богом. Тому треба допомагати цим дітям і створити всі умови для них, тому що жодна людина не винна у тому, що вона має померти, але якось це треба зробити по-людськи. Ми зараз теж зіштовхнулися з такими випадками, що у нас є важкі діти і немає куди їх покласти. Тому я скажу одне, коли дивишся в очі цих батьків і розумієш, що ти не можеш нічого зробити, це дуже важко", - Михайло Гнатюк. 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews