Буковинець намагався вивезти за кордон старовинні книги

02.10.2020 09:18   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Книги були приховані в поліетиленовому файлі в пакеті з дитячими книгами обклеєними клейкою стрічкою в господарській валізі.

Буковинські митники Держмитслужби у співпраці з представниками УСБУ в Чернівецькій області та прикордонного загону припинили спробу вивезення предметів старовини, що можуть становити культурну цінність. Про це повідомляє пресслужба Буковинської митниці.

Мешканець Чернівецької області перетинав митний кордон в пункті пропуску "Порубне-Сірет” в якості водія автомобіля, що прямував до Італії.
Для проходження митного контролю чоловік обрав «зелений коридор», чим заявив про те, що переміщувані ним предмети не підлягають письмовому декларуванню, оподаткуванню митними платежами, не підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо вивезення з митної території України.

При візуальному огляді громадянин пред’явив особисті речі (коробки, валізи та сумки). Згідно рішення митного органу транспортний засіб та громадянин були переведені на смугу руху "червоний коридор”.

Під час здійснення митних формальностей, а саме огляду пред’явлених речей було виявлено не заявлені та не пред’явлені до митного контролю друковані видання книг, а саме: «ОТКРОВЕНІЕ АНГЕЛЬСКОЕ СВЯТОМУ МАКАРІЮ АЛЕКСАНДРІЙСЬКОМУ О СОСТОЯНІИ ДУШЪ УСОПШИХЪ» 1854 року видання та «Мысли Святителя Филарета о почитаніи Царской власти собраны въ прекрасной книжкъ: «ГОСУДАРСТВЕННОЕ УЧЕНІЕ ФИЛАРЕТА, МИТРОПОЛИТА МОСКОВСЬКОГО» 1896 року видання.

Книги були приховані в поліетиленовому файлі в пакеті з дитячими книгами обклеєними клейкою стрічкою в господарській валізі серед коробок з особистими речами та лікарськими засобами.

Згідно висновку експерта відділу контролю за переміщенням культурних цінностей ЧОЦен з питань культурної спадщини виявлені друковані видання підпадають під дію Закону України «Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» від 21 вересня 1999 року та можуть бути вивезені за межі митної території України на підставі свідоцтва на право вивезення культурних цінностей. Жодних документів на право їх переміщення через митний кордон України громадянин не надав.

Таким чином, вчинено, дії спрямовані на незаконне переміщення через митний кордон України товарів у спосіб, що утруднює їх виявлення, та шляхом надання одним товарам вигляду інших.

Зазначені дії мають ознаки порушення митних правил, передбаченого ч. 1 статті 483 Митного кодексу України. За вказаним фактом буковинськими митниками складено протокол про порушення митних правил, предмети правопорушення вилучено.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews