У чернівецькому «Видавництві 21» побачила світ книжка, яка перевертає уявлення про зуби

"Зуби кажуть правду!"

24.03.2021 05:50   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Це українське видання книжки французьких стоматологів-хірургів Жана-Франсуа Ардуена та Родріга Матьє «Зуби кажуть правду». У Франції вона вийшла 2018 року. Українською мовою книжка з’явилася завдяки ідеї, старанням і фінансовій підтримці Ольги Косенко – лікарки-стоматолога-терапевта, лікарки-стоматолога-ортопеда, лікарки-ортодонта.

Над перекладом працювали український мовознавець, кандидат філологічних наук, доцент, делегат від України в Європейській Асоціації ім. Франсуа Моріака Тарас Івасютин та студент медицини і права Університету Монтпельє, член європейської літературної асоціації ім. Франсуа Моріака Павло Троц.

Ця книжка – результат 30-тирічних досліджень її авторами ротових порожнин. Власне, в її основі одонтологія – дослідження зубів і захворювань зубощелепної системи. Жан-Франсуа Ардуен та Родріг Матьє не просто досліджують, а розшифровують ротові порожнини, щоби зрозуміти причини можливих аномалій і деформацій. Будучи одночасно і гуманістами, і стоматологами, у кожній ротовій порожнині вони відкрили пацієнта з його слабкостями, стражданнями, а насамперед – з його характером і особистістю, з його потенціалом і силами, котрі потрібно лише проявити. Як зазначив у передмові Рене Сірвен (викладач університету, засновник Інституту психосоматики у м. Монпельє, віцепрезидент Французького товариства психосоматичної одонтології), «Для авторів книги пошуки причин і механізмів базуються на глобальній концепції організації та функціонування порожнини рота відносно цілого організму. Така концепція є наближеною до запропонованої психосоматичної моделі, що спонукає розглядати тісний зв’язок між ротовою порожниною, організмом загалом і психікою людини зокрема. Вона дає змогу зрозуміти взаємозалежність між змінами, викликаними на фізичному рівні, та змінами психоемоційного стану людини, а також її способом функціонування у взаємодії з довкіллям. Ці взаємини ґрунтуються на біологічних, анатомо-фізіологічних даних, які постійно змінюються внаслідок пережитого досвіду й зумовлених адаптаційних корегувань».

Одонтолог, виходячи із поданої у книжці інформації, має володіти також навичками психолога, психоаналітика, соціолога. А пацієнт повинен бути готовим до тривалої і дуже усвідомлюваної роботи із собою, а також довіряти своєму лікарю. Очевидно, що ця книжка є одним із кроків на шляху гармонізації співпраці між стоматологом-одонтологом та пацієнтом. Самі автори позиціонують «Зуби кажуть правду» як нонфікшн, адресуючи книжку ширшій за фахову аудиторії, власне, насамперед – не фаховій, наголошуючи на тому, що в іншій книжці, призначеній лише для стоматологів, вони поглибили всі аспекти й технічні етапи методики.

Міркуваннями про цільову аудиторію книжки «Зуби кажуть правду» та про те, кому ця книжка може бути цікавою і важливою, поділилися Тарас Івасютин та Павло Троц.

«Слід зауважити, що автори книги намагалися описати процеси, пов’язані з ротовою порожниною в дещо популярній, розрахованій на пересічного читача формі, – зауважив Тарас Івасютин, – ось чому вона буде цікавою і доступною як фахівцям-одонтологам, так і кожному читачеві. Попри свою науковість книга написана літературною мовою, ілюстрованою численними прикладами із практичної діяльності авторів-стоматологів-хірургів, читається вона досить легко».

«Хоча книга і проливає світло на певні проблеми ортодонтії, – відзначив Павло Троц, – вона все ж присвячена для широкого загалу та має на цілі заохотити пересічного читача звернути увагу на свої зуби, а також застановитися чи не є ці зуби рішенням усіх проблем, так-так, як психологічних, так і інших проблем зі зроров’ям, саме тому, поза сумнівами, можна сказати що Зуби кажуть Правду!»

Сприйняття і розуміння інформації, викладеної у книжці, значно полегшує і її багатий ілюстративний матеріал, який супроводжують чіткі пояснення, а також вдале структурування матеріалу, яке свідчить про цілковиту повагу та уважність авторів до читачів. Крім того, текст набрано досить крупним кеглем, що і психологічно, і візуально полегшує сприймання і засвоєння інформації.

Книжка «Зуби кажуть правду» націлена на сприяння вдосконалення особистості людини, на те, щоб людина жила якомога повноцінніше. Пацієнт разом лікарем проходять шлях, на якому упевненість і сумніви, низка виборів, самовиховання, самопізнання, врешті – одужання та, як кажуть автори, «пацієнт усвідомлює всю правду власного єства і, зрештою, починає жити повноцінно».

Сторінка книжки «Зуби кажуть правду» – на сайті «Видавництва 21»: https://www.books-xxi.com.ua/products/zubi-kazhut-pravdu

Посилання на повну розмову з Тарасом Івасютиним та Павлом Троцем: https://books-xxi.com.ua/news/ne-zagovoryujte-zubi--voni-odnakovo-skazhut-pravdu

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews