Маленькі українці Молдови отримали вишиті сорочки у рамках акції «Народжені у вишиванках» (ФОТО)

24.05.2021 19:51   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Кількадесят українських сорочок із вишивкою знайшли своїх маленьких власників упродовж всього кількох днів після проведення Дня вишиванки у столиці Молдови.

Акція «Народжені у вишиванках» уже кілька років проводиться у найрізноманітніших куточках світу. Ініціатором її проведення у Кишиневі став голова Національного конгресу українців Молдови (НКУМ) Дмитро Лекарцев. Він радо підтримав ідею, згідно якої діти мають долучатися до української культури ще змалечку.

Частину сорочок було передано настоятелю української греко-католицької церкви у Кишиневі Роману Поправці. Тож тепер дітки його прихожан залюбки носять вишиванки. Інша частина опинилася не тільки у столиці, а й у різних частинах Республіки Молдова: Єдинцях, Дрокійському, Єдинецькому та Ришканському районах.

- Прекрасно, що діти українців нашої держави отримали свій особливий одяг, - каже голова НКУМ Дмитро Лекарцев. - Усім відомо, що у культурі кожного народу є речі, які відзеркалюють його самобутність і особливу національну традицію. Вишиванка – унікальний код українського етносу. З давніх давен її вважають оберегом людини. Цьогоріч ми вирішили підтримати акцію «Народжені у вишиванках» у прагненні відновити традицію носіння дитячих вишиванок. Кожна дитина колись виросте і знайде у шафі чи на фото свою маленьку сорочку, яка містить у собі код нації. Як би не склалося її життя, вона знатиме, що народилась в українській родині.

Дмитро Лекарцев зазначив, що вишиванки у подарунок українській громаді а сприяння Центру регіональної співпраці "Діалог" передала ГО «Всесвітній день вишиванки» в особі Лесі Воронюк.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

Нагадаємо, що незважаючи на зливу і пронизливий вітер 20 травня українці Молдови зібрались у середмісті Кишинева, щоби відзначити День вишиванки. Свято організував НКУМ у партнерстві з Жіночою громадою українок Молдови і АУММ «Злагода».

Свою підтримку українцям Молодови висловили: радник Президента Республіки Молдови з питань культури Анжела Брашовяну, посол України у Молдові Марко Шевченко, депутат Парламенту Республіки Молдова Оазу Нантой, представник агенції міжнаціональних відносин Республіки Молдова Людмила Бурлака, радник Прем‘єр-Міністра Республіки Молдова Миколай Радіца, Президент Громади Українців Молдови Віталій Мруг.

null
Фото з мережі Інтернет

- Українська спільнота у Молдові багаточисельна і досить різноманітна. Ось уже багато століть молдавський і український народи дружньо живуть пліч-о-пліч. Тому у нас багато спільних мотивів у культурі та побуті. У час великих потрясінь наші народи обрали спільний шлях євроінтеграції. Упевнений, що спільними зусиллями українців Молдови з такою підтримкою ми зможемо реалізувати багато вагомих освітніх, культурних та соціальних проектів. Час об’єднуватись, бо ми - Cильніші разом! – підкреслив Дмитро Лекарцев.

null
Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews