Тариф на тепло у Чернівцях зріс на 70%

23.06.2021 17:48   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська
Сьогодні під час засідання виконкому було проголосовано за збільшення тарифу на теплопостачання.

Виконавчий комітет Чернівецької міської ради проголосував за встановлення нового тарифу на виробництво, транспортування та послугу з постачання теплової енергії на опалюваний період на 2021-2022 роки. Тариф підвищиться орієнтовно на 70%. Про це повідомляє МКП "Чернівцітеплокомуненерго" у Facebook.

"Понад 3 роки в Чернівцях тариф не змінювався і був найнижчим по всій країні; за цей час вартість газу й електроенергії зросла в рази, змінився також розмір мінімальної зарплати. Фактично теплокомуненерго зобов’язали продавати послугу дешевше, аніж закуповувались газ та інші речі, необхідні для виготовлення та доставляння тепла", - йдеться у повідомленні.

94% тарифу на тепло — це виробничі витрати. Тобто виготовлення тепла з газу, води та електрики; його доставлення; оплата праці, відповідні податкові відрахування. Лише 4,5% заплановано як прибуток, з якого більш ніж половина витрачається на виробничі інвестиції в мережі.

 

Змінилося законодавство, тому відтепер ціни за опалення на квадратний метр немає. Новий тариф передбачає відпускну ціну за гігакалорію. Це позитивно, бо будинки з лічильниками та індивідуальними тепловими пунктами можуть регулювати подачу тепла собі в будинок відповідно до погоди та чітко розуміти, скільки їм потрібно оплачувати.

Для споживачів без лічильників вартість будуть розраховувати в залежності від типу будинку та його стану. До початку опалювального сезону незалежна проєктна організація подасть норми розрахунку витрат гігакалорії тепла на квадратний метр до теплокомуненерго, а підприємство надасть їх на затвердження виконкому. Після цього обов'язково повідомить таких споживачів.

Будинки без утеплення мають багато втрат тепла через покрівлю, підвал, вікна тощо. Зрозуміло, що в такому разі витрати будуть значніші, тому варто скористатися програмами утеплення та модернізації, в яких передбачене співфінансування з міського бюджету або банків. У майбутньому це дасть змогу відчутно зменшити платіжки на теплову енергію.

 

Теплокомуненерго є стратегічно значимим для м. Чернівці та регулярно отримує фінансову підтримку для покриття першочергових зобов’язань, але це не рятує підприємство, це шлях в нікуди, а точніше до колапсу і банкрутства. Необхідно справедливий тариф та вчасність розрахунків".

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews