Усього впродовж доби телефонні шахраї позбавили буковинців 44 тисячі гривень

Поліція закликає слідувати простим правилам у розмовах з "банкірами"

23.09.2021 19:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У двох випадках зловмисники представлялися працівниками банку й повідомляли своїм жертвам про проблеми з картковими рахунками. Ще одне шахрайство скоєно під час продажу товарів через сервіс онлайн-оголошень. Співробітники поліції нагадують: у жодному разі не повідомляйте стороннім особам PIN- і CVV-код вашої банківської карти, а також секретні паролі, що приходять в SMS-повідомленнях від фінансової установи.

Проігнорувавши вказані застереження, 26-річна чернівчанка надала шахраям доступ до своїх карткових рахунків і таким чином втратила 27,5 тисяч гривень. Коли потерпіла звернулася до поліції, то розповіла, що на онлайн-платформі оголошень розмістила інформацію про продаж товару. Вже невдовзі до жінки зателефонував покупець і попросив номер банківської карти для переказу коштів. А ще через декілька хвилин вона отримала дзвінок нібито від працівника банку. Співрозмовник повідомив заявниці, що на її рахунок надійшли гроші в іноземній валюті і для їх конвертації необхідно провести певні дії. Виконуючи команди незнайомця, жінка повідомила йому секретні паролі з SMS-повідомлень від банку. Отримавши доступ до рахунків потерпілої, зловмисники заволоділи всіма наявними там грошима.

Читайте також

На Буковині шахраї вигадують нові схеми під час карантину
Буковинців застерігають про нову схему шахраїв
На Буковині шахраї продавали людям європаспорти за 150 євро

Ще одну жительку Чернівців псевдобанкіри ошукали майже на 12,5 тисяч гривень. До 44-річної жінки зателефонував невідомий чоловік і представився співробітником служби безпеки банку. Він повідомив, що нібито зафіксовано спробу несанкціонованого доступу до її карткового рахунку і запропонував подбати про збереження коштів. Довірившись співрозмовнику, заявниця переказала гроші зі своїх карток на інші рахунки та очікувала їх повернення. Лише згодом потерпіла зрозуміла, що її ошукали, повідомляє відділ комунікації поліції Чернівецької області.

За аналогічної схемою шахраї ошукали і 42-річну жительку села Ставчани Чернівецького району. У телефонній розмові невідомий чоловік представився працівником банку й повідомив про блокування карткового рахунку. Під приводом розблокування банківської карти зловмисник дізнався всі необхідні персональні дані й заволодів грошима потерпілої. З її рахунку миттєво зникли майже 4 тисячі гривень.

За цими фактами поліцейські розпочали кримінальні провадження за ознаками частини 1 статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Правоохоронці наголошують: якщо ви отримали інформацію про якісь проблеми з банківським рахунком – звертайтеся безпосередньо до відділення фінансової установи або телефонуйте за номером служби підтримки, зазначеному на звороті карти або офіційному сайті банку.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews