"Енергійна культурна діячка покинула світ життя": не стало Валентини Діаковської

17.11.2021 14:44   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

На 72-му році життя 16 листопада померла Валентина Діаковська – заслужений працівник культури України, багаторічна голова Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури.

- Наша стильна енергійна культурна діячка покинула світ життя, - каже власниця книгарні "Букініст" Марина Лібанова. - Тепер вона буде в іншому невідомому світі. І там для неї приготовлено особливе і дуже красиве місце. Все, як вона любила.... Все, як вона робила...

null
Фото з мережі Інтернет



Валентина Діаковська народилася 08.12.1949 р. у м. Баку, Азербайджан. Закінчила Івано-Франківський інститут ім. В. Стефаника. Працювала в сфері культури з 1969 р.: - викладач по класу фортепіано музичної школи №2 у м. Чернівці; 1984-1992 рр. - завідуюча відділом культури Першотравневого райвиконкому; 1992 р. - заступник голови, з 1997 р. - голова правління Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури.

З її ініціативи понад два десятки років проводилися вечори вшанування працівників культури, за сприяння фонду надруковано книги Пауля Целана, Галини Тарасюк, Віталія Демченка, Тамари Севернюк та ін.

Була організатором виставок всесвітньо відомих художників М. Шемякіна, М. Бідняка, І. Марчука, Т. Вірсти та ін. Фонд культури був організатором ряду міжнародних мистецьких акцій під егідою Ради Європи. Виставки та концерти талановитої молоді, організатором яких стала Валентина Костянтинівна Діаковська, полонили публіку Парижу, Манда, Коломбо, Афін, Бухаресту, Кракова, Копенгагена. В 2007 р. відбулася презентація фільму «Повернення... П. Целан», автором ідеї і продюсером якого була Валентина Діаковська. Фільм отримав 1 місце у конкурсі «Українці за кордоном», гран-прі «Золотий едельвейс» та 1 місце на XI міжнародному фестивалі телефільмів. Валентина Костянтинівна удостоєна почесного звання «Заслужений працівник культури України»,, нагороджена Почесною грамотою Верховної Ради України «За особливі заслуги перед українським народом», орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, медаллю «На славу Чернівців».

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews