На один костюм — 30 кілограмів сіна. Як на Буковині готуються до Маланки (ВІДЕО)

27.12.2021 13:27   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У селищі Красноїльськ Чернівецької області готуються до проведення Маланки. Хлопці в’яжуть костюми, в яких усю ніч ходитимуть селом. Для одного з них використовують сіно, для інших — шкіряні жилети й хутрові шапки.

Про це Суспільному розповів голова громади Степан Драгун.

За його словами, у селі п'ять кутів, у кожному готують свої костюми, які можуть відрізнятися. Серед традиційних героїв — цар, циган, комендантдід з бабою та ведмідь. Костюми, які робили дід й батько, передають синові та онукам.

 

У коментарі Суспільному маланкар Петро сказав, що почав готуватися до свята ще з літа. Спершу збирав сіно, оскільки лише для одного костюма витрачають понад 30 кілограмів. Головний герой свята — ведмідь. У середньому ширина костюма складає три метри.

Над костюмом ведмедя працювало 12 хлопців. Молодші – скручували стрічки сіна та в'язали нитку-шпагат, якою скріплювали його частини. Старші – ниткою з’єднували стрічки сіна. Робили одразу на тому, хто має носити костюм.

 

За словами маланкаря Костянтина, одягнути костюм складно й можна зробити це лише лежачи. У ньому під час Маланки перебуватиме добу.

Маланкарі в'яжуть костюм у корівнику, де зберігають сіно. Після святкування їх зберігають до наступного року.

  • Участь в Маланці бере понад 500 людей, а подивитися на дійство приїжджають з усієї країни.
  • У Красноїльську святкування відбуватиметься впродовж двох днів. Кількість учасників святкування та глядачів не обмежуватимуть. Маланка розпочнеться ввечері 13 січня й триватиме наступного дня.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews