Що таке рашизм? Статті про це явище з'явилися у 25 розділах Вікіпедії

21.04.2022 01:29   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

В українській Вікіпедії з’явилася стаття, яка визначає поняття «рашизм». Про це пише НВ.

«Рашизм, або російський фашизм — політична ідеологія та соціальна практика владного режиму Росії кінця XX, початку XXI століття , що базується на ідеях «особливої цивілізаційної місії» росіян, «старшості братнього народу», нетерпимості до елементів культури інших народів; на тоталітаризмі й імперіалізмі радянського типу, використанні російського православ'я як моральної доктрини та на геополітичних інструментах впливу, у першу чергу — енергоносіях для європейських країн, військовій силі, по відношенню до країн, що входять до кола впливу Російської Федерації», — сказано у визначенні. 

Скріншот
 

Також стаття наводить етимологію терміна «рашизм», історію його виникнення, основні риси та ознаки. З іншого боку, у статті описуються головні символи рашизму — Z і V.

«Рашизм становить квазі-ідеологію, яка є суперечливою сумішшю імперства, великодержавного шовінізму, релігійного традиціоналізму, що ґрунтується переважно на ностальгії за радянським минулим. Ідеологія протиставляє себе західним, ліберально-демократичним цінностям та інститутам, зокрема вільним виборам, народовладдю та іншим громадянським правам і свободам. Ідеологія рашизму заснована на класовій ненависті до західних демократій — Європи, Сполучених Штатів, Канади. У центрі цієї ідеології — культ національного лідера (вождя), який повернув Росії «велич», - йдеться у статті.

Аналогічні статті з'явилися у 25 розділах Вікіпедії, у тому числі англомовному. 

Скріншот
 
Скріншот
 
Скріншот
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews