Велокомпанія з Харкова, яка втратила мільйони доларів через війну, працює на Буковині і підтримує ЗСУ (ФОТО)

27.07.2022 17:47   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Харківська компанія «Велолтрейд» була вимушена покинути рідне місто та перебратися до Чернівецької області, коли на восьмий день повномасштабної війни в один з цехів влучила російська ракета.    

Історію цього релокованого підприємства розповідає проєкт «Пліч-о-пліч». 

«Велолтрейд» на ринку України вже понад 20 років. До початку повномасштабного вторгнення компанія виробляла тисячу велосипедів на день. На початку березня російська ракета влучила в один з цехів підприємства із сировиною. Через те, що це було вночі, на робочому місці не було працівників, тому обійшлося без жертв. Охоронець і пес, які в ту ніч були на варті, залишились живі тільки завдяки подвійній стіні в приміщенні, де знаходились. 

Загалом компанія втратила близько 4-5 млн доларів. Перед керівництвом постав вибір:  або закривати все та жити на кошти, які залишилися, або намагатися реанімувати бізнес та вивезти його з Харкова, зберігаючи команду і робочі місця. Рішення адаптуватися до нових умов було ухвалено швидко. Відтак, організували «переїзд» цеху з виробництва на захід України. Це було нелегко, адже перевезти всі виробничі потужності — надважка задача, до того ж треба було знайти необхідні приміщення на новому місті.

- Ми знайшли приміщення, яке нам підійшло під склад, в Хотині Чернівецької області. За 50 кілометрів, але вже в Тернопільській області, знайшли приміщення для виробництва. Ми зробили там ремонт, облаштували житлову зону для наших співробітників і вже 15 травня  почали виробляти перші велосипеди. Зараз компанія працює на 1/3 від своїх потужностей. Якщо до війни ми виготовляли близько 1000 велосипедів в день, то зараз десь 300, — згадує Микита.

Майже всі співробітники, які приїхали із Харкова, а їх близько 50 (зі своїми родинами), живуть на виробництві в спеціально облаштованих житлових зонах. Зараз штат компанії нараховує близько 80 людей (виробництво і офіс). Приблизно 10 з 80 — місцеві, які отримали нові робочі місця на харківському виробництві.

- Багато з наших співробітників вже залишилися без нічого. Їм нема куди повертатися. В них немає квартир, будинків, все зруйновано. Дехто втратив набагато більше, ніж майно — друзів, рідних, загинули деякі з наших постійних клієнтів. В нас були клієнти — ціла родина, яка багато років займалася велосипедним спортом. Вони всією родиною, втрьох, підірвалися на міні, коли намагалися евакуюватися із Харківської області.

Але попри всі трагедії і складнощі, «Велотрейд», як і всі українці сьогодні, веде й активну волонтерську діяльність. Ще перебуваючи в Харкові, співробітники розвозили продукти харчування харків’янам, які цього потребували. Надавали приміщення своїх складів для підрозділів територіальної оборони. Купували для ЗСУ пікапи, приціли, дрони.

- Мене дуже вразила єдність нашого народу, наші Збройні Сили, волонтери, які стали окремим підрозділом ЗСУ, звичайні люди, такі, як ми з вами. Люди об’єднуються і роблять дуже багато! І це правильно. Сьогодні кожен має допомагати тим, чим може. Я вважаю, що буквально кожен українець, де б він не перебував, має прокидатися із думкою: «Чим сьогодні я можу бути корисним Україні? Що я можу зробити для нашої спільної мети?» – і саме так наближати країну до перемоги! – впевнений Микита.

Велотрейд. Фото Чернівецької ОДА

 

Вело. Фото Чернівецької ОДА

 

Велотрейд. Фото проєкту "Пліч-о-пліч"

Довідково

«Пліч-о-пліч» — проєкт про єдність українців й про те, що ми незламні, вільні та сміливі тоді, коли разом. Проєкт реалізується за участі Рівненської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Волинської ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews