Етнічна румунка з Буковини склала тест з української на максимальний бал (ВІДЕО)

04.08.2022 00:08   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Випускниця з румуномовного буковинського міста Лоредана Івашку склала тест з української мови на найвищий бал. У відділі освіти Герцаївської громади розповіли, що раніше учні отримували високі бали на ЗНО з української, втім 200 балів за тестування отримали вперше.

У побуті дівчина говорить румунською, а українську почала вчити в дитсадку. Суспільне розповідає, як Лоредана готувалась до тесту.

Лоредана Івашку отримала 200 балів з української мови на мультипредметному тесті. Також високі оцінки має з інших дисциплін.

- Я мала мотивацію. Хотіла зруйнувати стереотип, що учні румуномовних шкіл не можуть складати ЗНО з української на високі бали. Завдяки роботі та наполегливості в мене вийшло, — говорить Лоредана.

З рідними та друзями Лоредана спілкується румунською. Також цією мовою мала частину занять у школі. Дівчина каже, що з дитинства хотіла скласти ЗНО з української на найвищий бал.

Лоредана не відвідувала репетиторів. Займалась зі шкільним вчителем української, вчилась самостійно за посібниками, проходила ЗНО з української за попередні роки. Також впродовж навчання їздила на олімпіади з предмета. Там займала призові місця.

 

- Дивилася вебінари, поєднувала практику з теорією, працювала зі своїми помилками, які робила, — розповідає дівчина.

Вчитель української мови Іван Руссу каже, щоб отримати 200 балів, дівчина багато вчилась.

- Пам'ятаю, як вона не виходила на перерву, поки не зрозуміла тему, — розповідає педагог.

На Буковині етнічна румунка склала тест з української мови на максимальний бал
На світлині Лоредана з шкільним вчителем української. Фото: Суспільне Чернівці

За словами виконувачки обов'язків директорки школи Лілії Манолакі, останні кілька років всі учні складали тест з української мови. Втім результату 200 балів у школі та громаді раніше ще не було.

Лоредана планує вступати в медичний університет. За два інші тестування вона отримала 192 та 200 балів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews