Врятують життя: у громадських місцях Чернівців встановлять зовнішні дефібрилятори (ФОТО)

23.01.2023 09:33   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
У громадських місцях Чернівців планують встановити автоматичні зовнішні дефібрилятори. З цього приводу в управлінні охорони здоров’я відбулася перша зустріч робочої групи, що займається цим питанням. До її складу увійшли депутати та медики.
 
- Досі в нас були дефібрилятори лише у спеціалізованих закладах – поліклініках, лікарнях. Нещодавно завдяки благодійникам уже встановили автоматичні зовнішні дефібрилятори у ЦНАПі та на Калинівському ринку. Це – відома світова практика, коли у громадському місці в разі потреби, поки їде «швидка», будь-хто з перехожих має доступ до приладу і може надати необхідну допомогу. Звісно, для цього мають бути проведені спеціальні навчання, - каже заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернівецької міської ради Галина Бовкун.
 
Чернівці отримали від польського «Фонду Міжнародної Солідарності» 15 автоматичних зовнішніх дефібриляторів. Один з них передали до військової частини А2582, ще три – до Центральної міської клінічної лікарні. 11 дефібриляторів планують розмістити у громадських місцях.
 
- Дефібрилятор має бути доступний у спортивних і торгових комплексах, вокзалах, на комунальних підприємствах, у навчальних закладах. Ці прилади прості у користуванні цивільних людей: необхідно натиснути кнопку – і вони дають чіткі інструкції, які дії виконувати. Водночас, працюємо над тим, аби якомога більше людей оволоділи навичками надання першої домедичної допомоги, - зазначив депутат Чернівецької міської ради, керівник навчально-тренінгового центру симуляційної медицини БДМУ Віталій Смандич.
 
Робоча група працює над переліком локацій, формуванням відповідних груп для навчання, технічним забезпеченням і обслуговуванням приладів.
 
 
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews