Емма Антонюк

Емма Антонюк

журналістка, проєкт "Палає"

Сотні українок та українців пережили сексуальне насильство, пов’язане з війною

22.03.2023 01:12   Джерело: CvNews
Автор : Емма Антонюк

Минулої весни я була зболена і знесилена від новин про злочини в окупованих містах і селах.

Ми зідзвонились зі Славенкою Дракуліч. Це хорватська журналістка. Вона особисто була присутня на на Міжнародному трибуналі, де ухвалювали вироки ґвалтівникам з Югославської війни.

«Вони розглядали свої нігті і блукали поглядом по залу», - казала Славенка. Ще до вироку ці люди розуміли, що попереду - лише ув’язнення і розплата.

Так, я знаю, шо і ми станемо свідками справедливого покарання для військових злочинців. Я знаю, що розслідувачі мають імена, відео з камер спостереження, номери батальйонів, місця дислокації і свідчення постраждалих. Я знаю, що винні не уникнуть покарання.


Мої почуття тепер не про безсилля. Вони про суспільну відповідальність і підтримку постраждалих.

Сотні українок та українців пережили сексуальне насильство, пов’язане з війною: хлопчики, дівчата, чоловіки та жінки віком від 4 до 82 років. Це не лише зґвалтування, а й примусове оголення на блокпостах та у фільтраційних таборах, погрози та примус до спостереження за насильством.

Я особисто чула такі історії від дорослих чоловіків у Макарові, від дівчаток під Гостомелем. Я дивилась репортажі колег з Херсонщини та Харківщини. Я не уявляю скільки таких страшних історій ми не почули, бо постраждалі відчувають сором, страх та розпач.

UNFPA, Фонд ООН у галузі народонаселення, створив онлайн-платформу безкоштовної психотерапевтичної допомоги “Аврора”.

На онлайн-платформі постраждалі можуть отримати комплексну підтримку психотерапевтів та психотерапевток для подолання травматичного досвіду і відновлення внутрішнього ресурсу для відбудови життя.

Також на “Аврорі” - консультації медичних фахівців про збереження репродуктивного здоров’я і професійна допомога юристів.

У будь-якому куточку України та закордоном. Професійно, безоплатно, конфіденційно і безпечно.

Сайт - https://avrora-help.org.ua/.

Я не просто вірю, а знаю, що невідворотність покарання для кривдників настане в майбутньому. І хочу, щоб знали ви. Але замість безсилля і розпачу сьогодні я закликаю вас поширювати інформацію про допомогу постраждалим. Щоб вона звучала! Щоб про неї дізнавались ті, кому це потрібно.

https://www.instagram.com/emmocean/

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews