Зазіхнула на Буковину та Зміїний: що стоїть за скандальною заявою сенаторки Румунії (ФОТО)

24.03.2023 14:49   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке, яка запропонувала анексувати частину територій України, стала учасницею операції військової розвідки Росії. Цей хід Москви "лежить на поверхні", оскільки ГРУ РФ у Європі переживає глибоку кризу, а її "трюки" стають дедалі примітивнішими.

Як пише OBOZREVATEL, про це йдеться в матеріалі аналітиків Інститута Роберта Лансінга (RLI), опублікованому 23 березня. Як вважають експерти, претензії на історичну область у Карпатах Марамуреш можуть побічно свідчити про те, що ініціатива формувалася в Москві, оскільки саме Угорщина зазіхає на Марамуреш як невід'ємну частину Секейського краю – невизнаної автономії секеїв (етнічної групи угорців) на території Румунії.

Операція ГРУ РФ у Румунії містить численні невідповідності внаслідок того, що функції СЗР РФ покладено на військову розвідку через зниження авторитету її начальника СЗР Сергія Наришкіна. Водночас останні публічні заяви Наришкіна про його особисту участь у деяких операцій впливу свідчать про нестачу оперативних ресурсів.

З 2014 року ГРУ діє в Європі надто примітивно в неї не виходить належним чином приховувати свою причетність. Вона переживає глибоку кризу після масового висилання 750 своїх оперативників, які працювали під дипломатичним прикриттям. Зниження контактів з активами призводять до зниження ефективності операцій та викриття агентури РФ. Останнім часом росіянам не вистачає креативності, а їхні трюки стають дедалі примітивнішими, які ініціюються штабом у Москві, а не "резидентами" на місцях, вважають експерти.

Зазіхнула на Буковину та Зміїний: в RLI пояснили, що стоїть за скандальною заявою сенаторки Румунії і чому в ГРУ РФ проблеми

За оцінкою RLI, операція за участю Шошоаке є "простою копією пропаганди в ЗМІ", запущеною главою СЗР РФ щодо можливих планів Польщі щодо анексії частини Західної України.

"Цілком ймовірно, що зусилля щодо залучення сенаторки Шошоаке є частиною багатопланової операції, наступним кроком якої має стати виправдання російської агресії проти України", – зазначають аналітики.

Теза Шошоаке про те, що її законопроєкт нібито ґрунтується на "природному та законному праві на національну єдність", повторює наративи Кремля про нібито законність претензій на територію України.

Однак ініціатива Шошоаке відкриває шлях для територіальних претензій Угорщини на землю секеїв, яку Будапешт розглядає як частину свого культурного простору.

Раніше Шошоаке вже неодноразово помічали за участю в дезінформаційних операціях ГРУ РФ. Так, вона стверджувала, що президент України Володимир Зеленський нібито попросив НАТО взяти безпосередню участь у війні.

Її також звинувачували в Румунії в зв'язках із платформою Sputnik, яка пов'язана з ГРУ та використовується для проведення агентурних операцій та втручання в діяльність у країнах проживання її агентів. Ця платформа назвала її "політиком року в Румунії 2021", що може свідчити про інтерес Кремля до політичної кар'єри Шошоаке

У березні 2022 року Шошоаке разом із трьома депутатами зустрілася з послом Росії в Бухаресті, обговоривши позицію Румунії щодо російського вторгнення. Згоди на зустріч із боку керівництва парламенту Румунії не було. Одного з депутатів Думитру Коарне пізніше виключили з партії СДП.

Шошоаке також відома своїми заявами про необхідність виходу Румунії з ЄС та заборону розміщення сил НАТО в країні, а також своєю боротьбою з COVID-обмеженнями, внаслідок чого вона стала однією з ключових фігур руху против щеплень у Румунії.

Цей факт ще раз підтверджує зв'язок Шошоаке з ГРУ РФ, який провів основну роботу з дискредитації західних вакцин та державної політики щодо стримування пандемії, вважають у RLI.

Не виключено, що Шошоаке потрапила в поле зору російської розвідки як колишній член ультраправої неонацистської антисемітської проросійської партії "Альянс за Союз румунів" (AUR), з якої її виключили за незгоду з його стратегією.

Однак у подальших заявах Шошоаке ніколи не суперечила позиціям, вираженим AUR, тому її виключення, ймовірно, було результатом внутрішньопартійних протиріч та її пошуку нового кар'єрного шляху. Таким чином, цілком імовірно, що ГРУ РФ підтримувала її в цей період, зазначають аналітики.

Діана Шошоаке. Фото DiGi24

Нагадаємо, Шошоаке у своєму законопроєкті зазіхнула на Північну Буковину, Герцу, Буджак (Кагул, Болград, Ізмаїл), історичний Марамуреш та Зміїний острів.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews