Губернатор Буковини та мер Чернівців обурені діями священників УПЦ МП у Задубрівці

06.04.2023 01:02   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк обурений діями служителів церкви у селі Задубрівка, які не пускали домовину із загиблим Героєм до церкви. Подібні емоції виникли і в Чернівецького міського голови Романа Клічука.

Руслан Запаранюк написав у Телеграмі:

"Дякую нашим воїнам, які на передовій, в найзапеклішій боротьбі з агресором відстоюють незалежність і територіальну цілісність України. Завдяки їх мужності ми почуваємося у безпеці, можемо займатися звичними справами, відвідувати храми. Жертвують власним життям заради своєї країни, заради усіх нас. Кожен Герой гідний найвищих почестей та християнського пошанування. Тому неприпустимо заборонити вхід у храм вірянам, котрі прийшли попрощатись із загиблим звитяжцем і, до речі, ще декілька років тому прийняли рішення про перехід до ПЦУ. Сподіваюся, що депутати місцевих рад, що представляють різні політичні, сили покажуть на практиці одностайність, патріотичну позицію та ухвалять рішення, які дозволять в правовому полі припинити діяльність московської церкви, яка підтримує пропаганду окупанта. В органів влади та місцевого самоврядування є весь набір необхідних юридичних інструментів для впливу на цей процес. Наразі чимало громад аналізують ситуацію щодо прав власності на приміщення та земельні ділянки.

"Шокований тим, що сталося сьогодні в нашому краї, у селі Задубрівка, - написав Роман Клічук. - У місцевому храмі священнослужителі УПЦ не дозволили відспівати тіло загиблого Героя. Знехтували сльозами матері, яка втратила свою дитину. Це вкотре показує, що несе за собою все російське на нашу землю. Минулого року депутати міської та обласної рад звернулись до Президента та Верховної Ради стосовно заборони діяльності УПЦ, як агентурної сітки ФСБ в Україні. Ми розуміємо, що сьогодні питання стоїть дуже гостро в нашому суспільстві. Утім, вирішувати його треба комплексно та згідно законам України. Разом з обласною військовою адміністрацією та правоохоронцями шукаємо вихід".

 

"Нагадаю, що війна в Україні триває вже 9 років. Повномасштабне вторгнення – понад 400 днів. Проте наразі у Чернівецькій області 411 церков московського патріархату та лише 211 – Православної Церкви України. Підтримка фінансування війни чи спільна боротьба за незалежність – вибір за вами, буковинці", - зазначив Руслан Запарнюк.

Довідково

  • Релігійна громада у Задубрівці була однією з перших, хто перейшов до Православної Церкви України. Збори відбулись на початку 2019 року. Після перереєстрації статуту релігійна громада ПЦУ заявляла, що їм перешкоджають проводити службу в храмі. У травні 2021 року релігійна громада ПЦУ виграла суд про законність переходу.
  • У Задубрівці одна церква й дві релігійні громади: УПЦ та ПЦУ. Ключі від храму в УПЦ, капелан ПЦУ в цій церкві не служить.
  • Священник УПЦ Віталій Дуров розповів Суспільному, що судові процеси тривають, і останні два рішення суду на користь Української православної церкви.
  • На початку березня у Задубрівці загиблого військового Василя Катана відспівали біля церкви — храм був зачинений. Тесть полеглого бійця просив священника, але потім він вирішив проводити похорон на подвір'ї, щоб уникнути можливих провокацій.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews